MENÜ
İstanbul 10°
Haber Air
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
pegasus
DÜNYA LİDERLERİ 'FÜZE' DİYOR İRAN İNKAR EDİYOR
Havacılık Haberleri
10 Ocak 2020 Cuma 02:05

DÜNYA LİDERLERİ 'FÜZE' DİYOR İRAN İNKAR EDİYOR

Dünya liderleri, Tahran’dan havalandıktan kısa süre sonra düşen Ukrayna Havayolları uçağının İran’a ait füze ile kazara vurulmuş olabileceğinde birleşti

ABD Başkanı Trump, Kanada Başbakanı Trudeau ve İngiltere Başbakanı Johnson, Ukrayna uçağının İran tarafından füze ile vurulmuş olabileceğini iddia etti. ABD’li New York Times gazetesinin ‘uçağın vurulma anı’ dediği görüntü iddiaları güçlendirdi.

TRUMP: ŞÜPHELERİM VAR

ABD'li yetkililer, Tahran'da düşen Ukrayna Hava Yolları'a ait uçağın kazara İran tarafından düşürülmüş olabileceğine inanıyor. ABD Başkanı Donald Trump şüphesini dile getirerek "Bu konuda kötü bir hissiyatım var, sanırım orada çok kötü bir şey oldu." diye konuştu. Trump, "Şüphelerim var. Başkalarının da şüpheleri var. Trajik bir olay. Diğer tarafta birileri bir hata yapmış olabilir. Çok zor bir bölgede uçuyordu. Orada birileri bir hata yapmış olabilir. Bazı kişiler uçağın mekanik nedenle düştüğünü söylüyor; bence bu bir soru işareti. (İran'ın kazara vurduğu iddiası) Gerçekten tam olarak bilmiyorum. Bu konuda kötü bir hissiyatım var, sanırım orada çok kötü bir şey oldu." diye konuştu.

KANADA: ELİMİZDE KANITLAR VAR

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Kanada istihbaratının elinde Ukrayna uçağının İran'a ait füze ile kazara vurulduğuna dair kanıtlar olduğunu açıkladı. Trudeau, "Elimizdeki istihbarata göre Ukrayna uçağı karadan havaya bir İran füzesi tarafından düşürüldü ancak bu kasıtsız olabilir." ifadesini kullandı. Uçağın ne tip bir füze ile ve ne şekilde vurulmuş olabileceğine ilişkin sorulara net yanıt vermeyen Trudeau, ellerindeki çok sayıdaki istihbarattan emin olduklarını vurguladı.

İNGİLTERE: TRAJEDİ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ellerinde Ukrayna uçağının İran'a ait füzeyle vurulduğunu gösteren bilgi bulunduğunu kaydederek, şeffaf bir soruşturmaya ihtiyaç olduğunu belirtti. Johnson, yazılı açıklamasında, "trajedi" olarak nitelediği olayda 4 İngiliz'in hayatını kaybettiğini belirtti. Ellerinde uçağın İran tarafından ateşlenen karadan havaya füzeyle vurulduğuna dair bilgi olduğunu belirten Johnson, "Bu kasıtlı olmayabilir. Kanada ve uluslararası ortaklarımızla yakın bir şekilde çalışıyoruz. Şimdi tam ve şeffaf bir soruşturmaya ihtiyaç var." ifadesini kullandı. Hayatlarını kaybedenlerin cesetlerinin derhal ülkelerine gönderilmesinin önemine dikkati çeken Johnson, ayrıca bölgede gerginliğin azaltılması için tüm taraflara çağrıda bulundu.

UKRAYNA: İRAN FÜZESİYLE DÜŞÜRÜLDÜ

Ukrayna'dan yapılan açıklamada da "Bilgiler uçağın İran füzesi ile düşürüldüğüne işaret ediyor" denildi.

İRAN: PSİKOLOJİK SAVAŞ

İran Sivil Havacılık Kurumu Kaza İnceleme Komisyonu Başkanı Hasan Rızayifer, Tahran'da düşen Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağının vurulmadığına dair ellerinde ikna edici deliller bulunduğunu ve bunları paylaşmaya hazır olduklarını söyledi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de "Tahran'a karşı açılan psikolojik bir savaştır." dedi. İran'dan ayrıca "Uçak kazasında vatandaşlarını kaybeden ülkelerin temsilcilerini Tahran'da memnuniyetle karşılanacaktır." açıklaması da geldi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Haber Air