MENÜ
İstanbul 24°
Haber Air
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
pegasus
317 NOKTAYA BAĞLANTI, 108 HAVAYOLU
Havacılık Haberleri
26 Eylül 2024 Perşembe 18:53

317 NOKTAYA BAĞLANTI, 108 HAVAYOLU

İGA İstanbul Havalimanı 317 nokta ile Dünyada en çok bağlantı sunan havalimanı olmasının yanı sıra, 108 havayolu ile Dünyada en çok havayolunun sefer yaptığı üçüncü havalimanı konumunda. Hedef, 2024 sonunda birinci sırada yer almak.

İstanbul Ekonomi Danışmanlık tarafından hayata geçirilen İGA İstanbul Havalimanı Ekonomik Etki Analizi sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında konuşan İGA İstanbul Havalimanı CEO’su Selahattin Bilgen, Haberair.com Genel Yayın Yönetmeni Süleyman ŞEN’in ‘İstanbul Havalimanı’na kaç havayolu sefer yapıyor? Son güncel sayı nedir? “ şeklindeki sorusu üzerine,

“Aslında son konuşmamızdan sonra sıralamada bir değişiklik olmadı. Hatırlarsanız 2023 yılında 100 havayoluna ulaşma hedefimiz vardı ve 2023 yılını 101 havayolu ile bitirmiştik. O zaman dünyada 3. sıradaydık. Biz 101’e ulaştığımızda birinci sırada Bangkok 108 havayolu ile, ikinci sırada Paris Charles De Gaulle Havalimanı 105 havayolu ile yer alıyordu. Bugün biz 108’e ulaşmış durumdayız. Charles De Gaulle 109, Bangkok 110. Onlara biraz daha yaklaşmış durumdayız. Uçuş başlatma aşamasında olduğumuz yeni havayolları ile yılsonunu biz 112 ya da 113 ile bitirmeyi hedefliyoruz. Bu hızla devam edersek, onlar da bu hızla devam ederse, biz bu yılı dünyada birinci sıraya çıkarak bitirmeyi öngörüyoruz. Dolayısıyla daha önceki sıralama değişmedi. Hala 1,2, 3 devam ediyor. Aradaki farkı kapattık. İnşallah yılsonunda onları geçip birinci sıraya yükselmeyi öngörüyoruz. Dünyada bir numara olduğumuz şey destinasyon sayısıydı, onda hala birinci sıramız devam ediyor. Şu anda 317 destinasyona uçuluyor, bu da İstanbul’u dünyadaki bağlantısı en yüksek havalimanı konumuna getiriyor” dedi.

HANGİ SEKTÖRLERİN BÜYÜMESİNE KATKI VERİYOR?

Selahattin Bilgen, “Havalimanının büyümesi, diğer sektörleri nasıl etkiliyor? Başka hangi iş kolları ve sektörler İGA İstanbul Havalimanı’nın katkısıyla büyüme fırsatı yakalayabiliyor?” şeklindeki soru üzerine de şu cevabı verdi:

“Temel olarak havalimanımızın beslediği sektörler turizm, yeme-içme kargo gibi doğrudan bağlantılı olan sektörler. İleriye baktığımızda en büyük potansiyel kargoda görülüyor. Çünkü hava kargonun yüzde 60’ı yolcu uçaklarının altında taşınıyor.

İstanbul Havalimanı’nın da bağlantısı bu kadar yüksek bir havalimanı olarak  bu kadar çok noktaya uçuşu olan bir havalimanı olarak, yolcu merkezi olmasının sonrasında bir kargo merkezi olması küresel ölçekte önemli bir potansiyel. Biz biraz bu tarafa da fokuslanıyoruz. Tabi malların taşınması yolcuların taşınması kadar liberal değil dünyadaki uygulamalarda. Belli gümrük kurallarına tabi biliyorsunuz. Dijitalleşme projeleriyle kargo tarafında da aslında bir küresel merkez olma gibi stratejik hedefimiz var. 

İstanbul Havalimanı ülkemize gelen turistlerin sayısının artmasında veya burayı bir aktarma merkezi olarak kendilerine ciddi bir perakende deneyimi de sunuyoruz. Duty free ve yeme içme alanında neredeyse ortalama bir turistin bıraktığı gelirin yarısı kadar gelir yaratıyor havalimanından geçen yolcular. Bu anlamda büyük bir ekonomik değer var.  Bir turistin bıraktığı para 99 dolar mertebesinde. Havalimanında ortalama bir yolcunun bıraktığı döviz 50 doların üstünde. “

Sinan Ülgen de aynı soruya ”Hangi ekonomik dinamikler daha fazla? Böyle bir hub olan bir havalimanının ülkeye yabancı yatırım çekme fonksiyonu var. Çok uluslu şirketlerle yapılan anketlerden bunu görüyorsunuz. Çok uluslu şirketlere soruyorlar: Belli bir ülkeye gideceğiniz zaman göz önüne alacağınız faktörler arasında neler var?’ diye. Hukukun üstünlüğü, yatırımların korunması gibi hususlar çıkıyor. Aynı zamanda erişim de öne çıkıyor. Şirketler, ‘Ben oraya bir personel götürecek isem, o personelinin kendi ülkemle bağlantısının kuvvetli olması lazım diyor. Oradan ihracat yapacaksam, ihracat bağlantılarını güçlendirecek havayolu bağlantılarının kuvvetli olması lazım diyor. Hangi dinamiklere daha fazla katkıda bulunuyor diye bakmak lazım. Burada yabancı yatırım çekme hususu önemli. Dış ticaret de önemli. Ülkenin dış ticaret kapasitene de burası katkıda bulunuyor. Vize meselesini çözersek daha çok katkıda bulunacak diye düşünüyorum.” katkıda bulundu.

Süleyman ŞEN-Haberair.com

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Haber Air