Endonezya'da Lion Havayolları'na ait bir yolcu uçağı 29 Ekim 2018 tarihinde düştü. Boeing 737 Max 8 tipi 200 yolcu kapasiteli, JT 610 sefer sayılı uçak, Jakarta-Pangkalpinang seferini yaparken düştü. Denize düşen uçağın kalkışından 13 dakika sonra uçuş kulesi ile bağlantısının kesildiği bildirildi. Uçakta mürettebat dahil olmak üzere 189 kişinin bulunuyordu. Uçağın denize düşmeden önce bir alçalıp bir yükseldiği ve daha sonra bağlantının koptuğunu açıklanmıştı. Kazada kurtulan olmadı.
UÇAKTA SORUN MU VAR
Boeing 737 MAX 8 modeli 2016’da hizmete girmiş olan bir uçak fakat havacılık sektöründe bazı sorunları olduğu biliniyor… Sivil havacılık danışmanı Gerry Soejatman, BBC’ye açıklamalarında MAX 8 modelinin hizmete alınmasından bu yana sorunlar yaşadığını, bu sorunlar arasında irtifanın korunmasının da bulunduğunu söyledi.
Boeing yönetimi, 189 kişinin ölümüne yol açan kazanın ardından yapılan soruşturmalar sonucunda, Boeing 737 Max'lerin uçuş kontrol sistemindeki bir hatanın uçakların aniden pike yapmasına yol açabileceğini tespit etti. Bloomberg'e konuşan bir yetkili, Boeing'in havayolu şirketlerini söz konusu sorunun nasıl ele alınacağına dair uyarılarda bulunacağını ifade etti.
MCAS SİSTEMİ
Kaza sonrasında yapılan incelemede uçakta süratsiz kalındığında devreye giren sistemin yanlışlıkla 737MAX’i dalışa geçirdiği ortaya çıkmıştı. 29 Ekim tarihinde Endonezya Sivil havacılık Dairesi kazayla ilgili bir ön rapor yayınladı. Kurum, kazanın sebebini MCAS sistemine bağladı. Maneuvering Characteristics Augmentations System MCAS sistemi, Boeing’in 737 MAX uçakları için geliştirildiği bir stall önleme mekanizması. Bu sistem uçağın Stall olmasını engellemek için geliştirildi. Uçak hava akımlarını görmeyen tehlikeli bir açıya geldiğinde burnunu aşağı yönlendirmekte.
BOEING RAPORDAKİ İDDİALARI YANITLADI
Boeing Endonezya Sivil havacılık Dairesi’nin raporunu yanıtladı. Boeing bazı önemli bilgilerin raporda yer almadığını belirtti. Bunlar arasında hücum açısı uyarımı sisteminin söküm, takım ve ayarlanma zaman bilgiler var. Ayrıca Boeing uçağın önceden de benzer irtifa ve hız problemleri yaşadığını belirtiyor. Lion Air’in patronu Rusdi Kirana, Boeing’i sorumluluktan kaçınmakla itham etti. MCAS sisteminin Boeing tarafından havayolu ve pilotlara yeterince iyi anlatılmadığını söyledi.
İKİ KAZA ARASINDAKİ BENZERLİKLER
Etiyopya Havayolları kazası Lion Air kazası ile benzerlikler taşıyor. Şöyle ki her iki kaza da kalkıştan kısa bir süre sonra meydana geldi. Lion Air uçağı ile kalkışından 13 dakika sonra irtibat kesilirken, Etiyopya Havayolları uçağı da kalkıştan altı dakika sonra düştü. Her iki kazada da Uçak aynı model Boeing 737 MAX 8 idi.