Brezilya'da Türkiye merkezli ACM Airlines şirketine ait özel uçakta 1.3 ton kokain ele geçirilmesine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan şirket yetkilisi Şeyhmus Özkan hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Yeniden gözaltına alınan Özkan tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Brezilya'da Türkiye merkezli ACM Airlines şirketine ait özel uçakta 1.3 ton kokain ele geçirilmesine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan şirket yetkilisi Şeyhmus Özkan, Başsavcılığın itirazının ardından tutuklandı.
Brezilya'da ağustos ayında bir İspanyol tarafından kiralanan Türkiye merkezli ACM Airlines Havacılık Şirketine ait TC-GVA tescilli jette, 24 bavulda bin 304 kilogram kokain ele geçirilmesiyle ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerden şirket yetkilisi Şeyhmus Özkan'ın serbest bırakılmasına Başsavcılık itiraz etti. Küçükçekmece Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, Başsavcılığın itirazını yerinde görerek, Özkan hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkardı.
Şeyhmus Özkan’ın ifadesi
Yeniden gözaltına alınan Şeyhmus Özkan, 31 Aralık’ta Küçükçekmece 2. Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarıldı. Buradaki savunmasında suçlamaları kabul etmeyen Özkan, 33 yıllık bir firma olduklarını, yılda 25 bin uçuşu opere ettiklerini kaydetti. Hava taksiyi herkese kiraya verdiklerini ifade eden Özkan, kendisini şöyle savundu:
"Kim isterse uçağı kiralayabilir. Herkes bu uçağı kiralayabilir. Brezilya’da yaşanmış olay. Ben bu şirketin yönetim kurulu başkanı olarak ne yakınında ne de uzağında yokum. Basında çıkan haberler uçağın devlet uçağı olmasından dolayı, pilotumuz Brezilya’da beraat etmiştir. Ancak Türkiye’ye geldiğinde gözaltına alınıp tutuklanmıştır. 120 gün Latin Amerika cezaevlerinde kötü şartlarda kaldığından dolayı psikolojisi bozulmuştur. Bu sebepten dolayı sağlıklı ifade verememiştir."
Suç yerinin Brezilya olduğunu kaydeden Özkan, Türkiye’de 5 ay sonra gözaltına alındıklarını anımsattı. Tüm yöneticilerinin önemli bir eğitim düzeyinde kişiler olduklarını, hiçbirinin adliyelik işinin olmadığını kaydeden Özkan, şunları ifade etti:
"Ben ve personelimin bu olayla uzaktan yakından hiçbir ilgisi yoktur. Bu süre içerisinde imkânlarım olmasına rağmen yurt dışına kaçmadım, kaçma teşebbüsüm olmadı. Yurt dışına çıkmıştım ama geri geldim. Büyük bir holding yönetiyorum. Yüzlerce çalışanımız var. Bu olay bizi hem madden hem de manen yaralamıştır. Dün de basında çıkan asılsız haberler yüzünden mahalle baskısı olduğunu düşündüğüm bir duruma uğradığımı düşünüyorum. Suçlamalar asılsızdır, serbest bırakılmamı talep ediyorum."
İfadenin ardından nöbetçi hâkim, Özkan’ın tutuklanmasına karar verdi. Kararda, "kuvveli suç şüphesinin varlığını gösteren deliller, A.B.B. adlı kişinin ifadesi, yakalanan uyuşturucu maddenin miktarı ve delillerin tam olarak toplanmaması ve şüphelinin kaçma ihtimalinin bulunması" gibi nedenler tutuklama gerekçesi yapıldı.
NE OLMUŞTU?
İspanya vatandaşı Angel Alberto Gonzalez Valdes tarafından kiralanan ve 4 Ağustos’ta Brezilya'dan Brüksel'e gitmek üzere yola çıkan ACM Airlines şirketine ait özel uçakta Fortaleza Uluslararası Havaalanında yapılan kontrolde 24 bavul içerisinde 1 ton 304 kilogram kokain bulunmuştu. Bunun üzerine, Türk pilot V.D. ile yolcu Valdes gözaltına alınmış, Brezilya adli makamlarınca tutuklanan Valdes, yargılama aşamasında rahatsızlanması sonucu kaldırıldığı hastanede 24 Ekim'de hayatını kaybetmişti. Yaklaşık 3 ay tutuklu kalan pilot V. D. ise yurt dışı çıkış yasağıyla tahliye edilmiş, bir süre sonra da hakkındaki suçlamalardan beraat etmişti.
Soruşturma kapsamında, İstanbul Havalimanından 26 Aralık'ta Türkiye'ye giriş yapan şüpheli pilot V. D. polis ekiplerince gözaltına alınmıştı. Başsavcılığın talimatı üzerine önceki gün İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri de ACM Airlines Özel Havacılık Şirketi yetkililerinden Ş.Ö ve L.Ö ile A.B.B, F.R.B, B.K.Ö. ve N.Ö.B'nin yakalanması için operasyon düzenlemişti. Operasyon kapsamında gözaltına alınan 7 şüpheliden, emniyetteki işlemleri tamamlanan Türk pilot V.D Küçükçekmece Adliyesine sevk edilmişti. V. D'nin ifadesinde, uyuşturucularla bir ilgisi olmadığını ve valizleri araması gereken kişilerin havalimanının güvenlik birimleri olduğunu savunduğu öğrenilmişti. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, V. D'nin tutuklanmasına karar vermiş, M.Ö de soruşturma kapsamında sonradan gözaltına alınarak şüpheli sayısı 8'e yükselmişti.
Savcılıkta ifadeleri alınan 7 şüpheliden N.Ö.B. ve F.R.B. serbest kalırken, şüpheli Ş.Ö. tutuklama, diğer 4 şüpheli ise adli kontrol şartı uygulanması talebiyle hakimliğe sevk edilmiş, nöbetçi hakimlik, 5 şüphelinin tamamının adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar vermişti.