Copernicus Sentinel-6 misyonu, Kasım 2020’de fırlatılan iki uydudan ilki olan “Sentinel-6A” aracılığıyla okyanus yüzeylerinin topografyasının yüksek hassasiyetli ölçümünü gerçekleştiriyor. Misyonun iki uydusu, deniz yüzeyine olan mesafeyi birkaç santimetrelik bir doğrulukla ölçmek ve yedi yıla kadarki görev süresi boyunca bunları 10 günlük bir ritimle haritalamak için oluşturulmuştur. Amaçları, deniz yüzeylerinin yüksekliğindeki değişimleri ve deniz seviyelerindeki değişimleri kaydetmek, okyanus akıntılarını analiz etmek ve gözlemlemek. Deniz yüzeyi yükseklik değişimlerinin doğru gözlemlenmesi, küresel deniz seviyeleri, okyanus akıntılarının hızı ve yönü ve okyanuslarda biriken ısı hakkında bilgi sağlar. Dünya’nın 1336 km yukarısından elde edilen ölçümler, okyanus modellemesi ve deniz seviyesindeki yükselmeleri öngörmek için büyük önem taşır.
Bu bilgiler, hükümetlerin ve kurumların kıyı bölgeleri için etkin koruma sağlamasına yardımcı olur. Bu veriler ayrıca afet yönetimi organizasyonları, şehir planlaması, selden korunma programları veya set inşaatı yapan yetkililer için de değerli. Küresel ısınmanın bir sonucu olarak, küresel deniz seviyeleri şu anda yılda ortalama 3,3 milimetre yükseliyor bu da yoğun nüfuslu kıyıları olan ülkeler için olumsuz sonuçlar doğuruyor.
Avrupa Copernicus programının bir parçası olan Sentinel-6, aynı zamanda ESA, NASA, NOAA ve Eumetsat arasında uluslararası bir iş birliğidir.