MENÜ
İstanbul 22°
Haber Air
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
pegasus
AKINCI HELİKOPTERİN ENKAZINI NASIL BULDU?
Savunma
20 Mayıs 2024 Pazartesi 14:22

AKINCI HELİKOPTERİN ENKAZINI NASIL BULDU?

Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı ve Doğu Azerbaycan Valisini kaybetmenin acısını yaşayan İran’a belki de tarihinin en uzun gecesinde komşusu Türkiye yardım elini uzattı. Bölgeye gönderilen AKINCI İHA, yerden binlerce metre yüksekten, bulutların üzerinden yerde enkaza ait ısı kaynağını tespit etti. İşte AKINCI’nın saat saat manevraları…

İran, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim'yi helikopter kazasında kaybetmenin yasını tutuyor. Ülke, uzun yıllardır batı tarafından uygulanan ambargonun etkisiyle özellikle hava araçlarında teknolojik yenileme ve atılım yapamadı. Bu acı kaza meydana gelince de adeta çaresiz kaldı.

TÜRKİYE’DEN YARDIM İSTEDİ

İran, tüm imkanlarını kullanmasına rağmen bölgede yoğun sis ve elverişsiz hava şartları nedeniyle Cumhurbaşkanı Reisi’nin de bulunduğu helikopterin izini bir türlü bulamadı. İran, bunun üzerine komşusu Türkiye’den yardım istedi.

TÜRKİYE HEMEN HAREKETE GEÇTİ

Türkiye, İran’dan gelen yardım talebi üzerine helikopterin düştüğü tahmin edilen bölgeye AKINCI İHA ve gece görüş kabiliyetlerine sahip Cougar helikopter gönderdi.

Gece saatlerinden itibaren helikopter enkazını aramaya başlayan AKINCI, gece 02.00 sularında ilk ısı kaynağını tespit etti. Durum hemen İranlı yetkililerle paylaşıldı ve İran kurtarma ekipleri bölgeye hareket etti.

Peki AKINCI İran Cumhurbaşkanı Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim'inin de bulunduğu helikopterin izini nasıl tespit etti?

İşte saat saat AKINCI’nın rotası ve elde ettiği bulgular…

Akıncı 30.000 feet (9 bin 144 metre) ile görev bölgesine doğru hareket etti.

Van bölgesinden sınır geçişi yapan AKINCI 00:45’te hedef bölgesine ulaştı.

AKINCI, havada arama faaliyetlerini sürdürdüğü sırada diğer bütün hava araçları hava koşullarından dolayı görevi sonlandırmıştı.

AKINCI, zorlu şartlarda 8300 feet (2 bin 530 metre) olan görev bölgesinde görüntü alabilmek için kademe kademe en son saat 05.40'te 9000 feete (2 bin 743 metre) kadar indi.

Saatler 02:22’yi gösterdiğinde AKINCI ilk ısı kaynağını tespit etmişti.

Görüntü anlık olarak İranlı yetkililerle paylaşıldı.

İran arama kurtarma ekipleri saat 04.30’da kazanın olduğu bölgeye ancak ulaşabilmişlerdi.

Ekipler 05:46’da helikopterin enkazının olduğu noktadaydılar.

Saat 05.50’de hava şartlarının iyileşmesi ile birlikte, farklı hava araçları bölgenin güvenliği için havalanırken, 06:01’de Bayraktar AKINCI, görevini başarıyla tamamlamış olarak dönüş yoluna geçmişti.

06.45’de Türkiye sınırları içerisine giren AKINCI, 7 saat 27 dakikalık görevini gökyüzüne Türk Bayrağı’nı çizerek sonlandırdı.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Haber Air