MENÜ
İstanbul 23°
Haber Air
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
pegasus
ARILAR HEATHROW’DA 8 UÇAĞA YUVA YAPMIŞ
Havacılık Haberleri
7 Şubat 2022 Pazartesi 19:06

ARILAR HEATHROW’DA 8 UÇAĞA YUVA YAPMIŞ

İngiltere’nin başkenti Londra’daki Heathrow Havalimanı’nda yaban arılarının 8 uçağın pitot tüplerine yuva yaptıkları, bu nedenle söz konusu 8 uçağa kalkış izni verilmediği ortaya çıktı

8 UÇAK HAVALANAMADI

Covid-19 pandemisi nedeniyle yere indirilen bazı uçakların başına gözden kaçması durumunda çok ağır sonuçlara sebep olacak bir olay meydana geldi. Dünyanın en işlek havalimanları arasında yer alan Londra Heathrow Havalimanı’nda 7’si British Airways, 1’i Virgin Atlantic Hava Yolları’na ait 8 uçağın pitot tüplerine yaban arılarının yuva yaptıkları tespit edildi. Olayın geçen yıl meydana geldiği ve 8 uçağa kalkış izni verilmediği ortaya çıktı.

Konuyla ilgili tutulan rapora göre, geçtiğimiz yıl bazı yolcu uçakları kelimenin tam anlamıyla arı istilasına uğradı. Temmuz ayında Londra'nın Heathrow Havalimanı apronunda park halinde bulunan sekiz uçak, uçuş emniyeti açısından son derece önemli bir fonksiyonu olan ve uçağın hızının ölçülmesini sağlayan pitot tüplerine yuva kurdu.

CİDDİ TEHLİKE NEDENİYLE KALKIŞLARI İPTAL EDİLDİ

Hava Kazaları Soruşturma Şubesi'ne (AIIB) göre, uçaklardan yedisi British Airways'e, biri Virgin Atlantic'e aitti. Raporda, "TA6 park yerine park edilmiş G-STBJ tescil işaretli bir Boeing 777-300 uçağının sağ pitot tüpünün arı veya yaban arısı olduğundan şüphelenilen bir böcek tarafından engellendiği tespit edildi.

Yetkililer, güvenilmez veya engellenmiş hız göstergesinin “ciddi bir tehlike” olduğu konusunda şirketi uyardı ve uçağınn havalanmasına izin verilmedi. Eğer uçak planlandığı gibi havalanmış olsaydı pitot tüpü sağlıklı veri iletemeyeceği için uçuş güvenliği büyük risk altında olacaktı.

AKILLARA BİRGENAİR KAZASINI GETİRDİ

Londra’da yaşanan olay akıllara 1996 tarihinde yaşanan Türk havayolu şirketi Birgenair kazasını getirdi. Birgenair'in TC-GEN kuyruk numaralı, Boeing 757 tipi 301 sefer sayılı uçağı, 6 Şubat 1996 tarihinde Dominik Cumhuriyeti'nde Puerto Plata'nın 26 km kuzeydoğusunda düşmüştü. Uçak, Dominik Cumhuriyeti'ndeki Puerto Plata'dan Gander ve Berlin üzerinden Frankfurt'a gidiyordu.

Puerto Plata Uluslararası Havalimanı'ndan kalkıktan kısa süre sonra uçak Puerto Plata'nın 26 km kuzeydoğusunda denize düştü. 176 yolcu ve 13 mürettebatın tamamı kazada öldü. Yapılan araştırma neticesinde kaptan pilotun hız göstergesini çalıştıran pitot tüpünün içine eşek arılarının yuva yaptığı ve hız göstergesinin çalışmasını engellediği anlaşıldı.

PİTOT TÜPÜ NEDİR?

Pito tüpü veya pitot tüpü, bir akışkanın yarattığı toplam basıncı ve buna bağlı olarak akışkanın hızını ölçen cihaza verilen addır. Özellikle hava araçlarında yaygın olarak kullanılan pito tüpü, statik sistemle birlikte dinamik basıncın işarî sürate çevrilmesinde kullanılır. Kısaca pilotlara uçağın o andaki hızını gösterir. Adını mucidi Fransız mühendis Henri Pitot'dan almıştır.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Haber Air