Çin roketi sabah saatlerinde düştü. Bir süredir nereye düşeceği konuşulan Çin roketi için son dakika açıklaması geldi. Long March 5B isimli Çin roketinin kontrolden çıkması ve dünyaya düşeceği iddialarının gündemde yer alması üzerine pek çok ülke konuyu yakından takip etmeye başlamıştı. Açılan canlı takip ekranı ile sabah saatlerine kadar sürekli olarak konumu gözlenen Çin roketi, sonunda dünyaya düşüşünü gerçekleştirdi. TSİ 05.24'te denize düşen roketin konumu açıklandı.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcülerinden Mike Howard, Çin’in 29 Nisan’da ulusal uzay istasyonunun çekirdek modülünü fırlatırken kullandığı Long Marck 5B tipi roketin kontrolden çıktığını ve hafta sonu yeryüzüne düşmesinin beklendiğini açıklamıştı. Howard, roketin dünyanın hangi noktasına düşeceğinin çarpmaya ancak birkaç saat kala tahmin edilebileceğini aktarmıştı. 22 tonluk roketin bazı kısımlarının kontrolden çıktıktan sonra atmosferde yandığı fakat bazı parçalarının yerleşim alanlarına düşme olasılığı olduğu belirtildi.
Kontorlden çıkan Çin roketinin 41. paralelin güneyinde kalan içinde Madrid, İstanbul, Roma gibi büyük şehirlerin de olduğu bölgelere düşebileceği belirtilmişti. Uydu ve uzay araçları takip sitesi SpaceTrack sitesinin de doğruladığı habere göre, kontrolden çıkan roketin roketin Çin saati ile 10:24, Türkiye saati ile 05:24 sıralarında Hint Okyanusu, Maldiv Adaları yakınlarına düştüğü bildirildi.
çin'in kontrolden çıkan roketi maldivler'e düşmeden önce en net şekilde avustralya semalarında geçiyor. #ChineseRocket pic.twitter.com/YuQCRW2MxX
— ßY F. (@peymanizm) May 9, 2021
ONG MARCH 5B, 29 NİSAN'DA UZAYA FIRLATILMIŞTI
Çin Uzay İstasyonu’nun ilk parçası ve çekirdek modülü Tienhı'yı (Gök Uyumu) uzaya taşımak için Long March-5B roketi 29 Nisan'da uzaya fırlatılmıştı. Fırlatılmanın ardından Tianhı modülü roketten ayrılarak planlanan yörüngesine girmişti. Roketin ana gövdesinin de Dünya'da önceden planlanan bir noktaya inmesi gerekiyordu.
TÜRKİYE DE RİSK ALTINDAYDI
İrtifa kaybeden ve saatte 27 bin km hızla yörüngede ‘dolaşan’ roketin düşme olasılığı bulunan ülkeler arasında Türkiye de vardı. Roketin tam olarak hangi noktada yeryüzüne çarpacağı bilinmese de, 41 derece kuzey ve 41 derece güney paralelleri arasındaki bir noktaya düşeceği belirtiliyordu. Söz konusu enlemler arasında İstanbul ve Ankara’nın yanı sıra New York, Sydney, Pekin, Madrid gibi şehirler de bulunuyor.
2024'TEN SONRA UZAYDAKİ TEK İSTASYON OLACAK
Çin bu roketi yörüngede inşasına başladığı uzay istasyonu projesi kapsamında ateşlemişti. Uzayda halihazırda ABD, Kanada, Japonya, Rusya ve Avrupa ülkelerinin birlikte çalıştığı Uluslararası Uzay İstasyonu bulunuyor. Ancak Uluslararası Uzay İstasyonu’nun görevi 2024’te sona erecek. Çin Uzay İstasyonu 2024’ten sonra yörüngedeki tek uzay istasyonu olacak. Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve bir uzay teleskobundan oluşacak istasyon tamamlandığında Rusya'nın artık faal olmayan Mir Uzay İstasyonu ile yaklaşık aynı boyutlarda olacak.
"Tienhı" modülünün ardından, "Vıntien" (Gökleri Aramak) ve "Mıngtien" (Gökleri Düşlemek) adlarını taşıyan laboratuvar modülleri 2022'de uzaya yollanacak. Ana iskeletin oluşmasının ardından, sonraki yıllarda "Şüntiyen" (Gökleri Dolaşmak) adlı uzay teleskobu ayrı bir modül olarak istasyona eklenecek.