MENÜ
İstanbul 24°
Haber Air
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
pegasus
GÖKBEY HELİKOPTERİNDE ASELSAN SİSTEMLERİ
Savunma
29 Ekim 2024 Salı 17:49

GÖKBEY HELİKOPTERİNDE ASELSAN SİSTEMLERİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşen TUSAŞ'taki törende yerli ve milli imkanlarla geliştirip üretilen Türkiye'nin ilk Genel Maksat Helikopteri T625 GÖKBEY'in, Cumhuriyetin 101. yıldönümünde İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığına ilk teslimatı yapıldı. GÖKBEY Helikopteri, ASELSAN tarafından geliştirilen 34 farklı aviyonik sistemi kullanıyor.

TUSAŞ tarafından üretilen ve modernize edilen hava araçları için milli ve yerli aviyonik sistem geliştirme çalışmaları yoğun iş birliği ile devam ediyor.

GÖKBEY Programı kapsamında çift motorlu, 6 ton sınıfında sivil ve askeri hafif genel maksat helikopterleri TUSAŞ tarafından özgün olarak tasarlandı. Projenin en başından itibaren TUSAŞ ile birlikte görev yapan ASELSAN da bu projede helikopterlere aviyonik ekipman geliştirilmesi, askeri/sivil sertifikasyon ve aviyonik sistem geliştirilmesi görevini üstlendi.

GÖKBEY Helikopteri üzerinde görev yapan 34 farklı ASELSAN sistemi arasında Uçuş Kontrol Bilgisayarı, milli haberleşme sistemleri, dost-düşman tanıma sistemi, Dokunmatik Uçuş Yönetim Sistemi, Entegre Modüler Gösterge, Kokpit Gösterge Ünitesi, Kokpit Kontrol Panelleri, Navigasyon Sistemi; Yapısal Bütünlük ve Kullanım Takip Sistemi ile Veri Toplama ve İşleme Birimi sayılabilir.

GÖKBEY için geliştirilen aviyonik süit, halihazırda uluslararası sivil platformlarda kullanılan aviyonik süitler ile rekabet edecek yetkinliğe sahip en modern özelliklere sahip bulunuyor.

ASELSAN; helikopter, uçak ve insansız hava aracı olmak üzere, 30’dan fazla farklı tipte hava aracının modernizasyonunu milli sistemler ile gerçekleştirdi. Büyük çoğunluğunu TUSAŞ ile birlikte modernize ettiği veya milli sistemlerini entegre ettiği 1100’den fazla hava aracı aktif olarak görev yapıyor. Bu hava araçları üzerinde toplamda 10.000’den fazla ASELSAN aviyonik sistemi kullanılıyor.

ASELSAN, bu alanda otuz yılı aşan tecrübesiyle tüm platformların Aviyonik sistemlerini müşteri ihtiyaçlarına en uygun şekilde sağlıyor. Pek çok farklı Aviyonik süit, dünya ile yarışır seviyede, ASELSAN mühendisleri tarafından milli olarak geliştirildi. Savunma Sanayiinde milli bağımsızlığın en önemli unsurlarından biri olan hava araçlarının görev bilgisayarları yazılımlarını da ASELSAN mühendisleri tarafından milli olarak gerçekleştiriliyor. Bu sayede milli olarak geliştirilen radar sistemleri, kendini koruma sistemleri, elektro-optik sistemler, mühimmatlar ve yeni nesil her türlü faydalı yükün platforma entegrasyonunu da yapılıyor.

Daha önce yurt dışından tedarik edilen ve ihraç lisansına tabi, hava araçlarının en önemli bileşenlerinden biri olan Navigasyon sistemi de ASELSAN tarafından millileştirildi. Bu sistem sadece yurt içinde değil, artık yurt dışındaki hava araçlarına da entegre ediliyor. .

ASELSAN, ATAK helikopterinin ihracatı için ana yüklenici TUSAŞ ile ilk günden itibaren birlikte çalışıyor. Türkiye'nin 2000'li yılların başından itibaren ortaya koyduğu milli sistemler ve milli platformlar hedefi doğrultusunda öncelikli olarak hava araçlarında kullanılan aviyonik sistemlerin beyni ve kalbi olarak nitelendirilen Görev Bilgisayarının millileştirilmesi Atak Projesinde başarı ile gerçekleştirilmişti. Bunu Atak helikopteri üzerindeki ekran, navigasyon, haberleşme, elektro - optik, kendini koruma ve silah sistemleri gibi birçok ekipmanın millîleştirilmesi takip etti. ASELSAN'ın bu sistemleri ATAK helikopteri üzerinde Türkiye’nin yanı sıra Filipinler ve Nijerya'da da kullanılıyor.

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol

ASELSAN, 10 ton genel maksat helikopteri ve Orman Genel Müdürlüğü yangın söndürme helikopteri için ihtiyaç duyulan tüm aviyonik sistemlerin milli imkânlar ile geliştirilmesi ve entegrasyonu için TUSAŞ ile birlikte çalışmaya devam ediyor. ASELSAN, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait SEAHAWK helikopterlerine güdümlü mühimmat sisteminin entegrasyonunu yine yakın zamanda ortakları ile birlikte gerçekleştirdi.

ASELSAN, TUSAŞ ana yükleniciliğinde yürütülen Genel Maksat Helikopteri Projesi kapsamındaki helikopterler için aviyonik ekipmanları da üretti. TUSAŞ tarafından üretimi devam eden helikopterler Jandarma Genel Komutanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığına teslim edilmeye devam ediyor.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Haber Air