Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “İngiltere Dışişleri Bakanı ile görüştük. Johnson ile Cumhurbaşkanımızın görüşmelerinin takibini yaptık. Bunlardan bir tanesi de TFX Milli Muharip Uçağının motoru meselesi. İngiltere ihracat kısıtlamalarını kaldırdı.” dedi.
Bakan Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmak için bulunduğu Belçika’nın başkenti Brüksel’de basın toplantısı düzenledi.
F-16'ların modernizasyonu ve yeni F-16'ların satın alınmasıyla ilgili ABD ile yürütülen müzakerelerin olumlu bir şekilde seyrettiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Bu anlamda Dışişleri Bakanlığının Kongre'ye yazdığı mektup önemli." dedi. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin bazı konularda rahatsızlık duyduğunu, ABD'nin Suriye'de terör örgütü YPG/PKK'ya yardım etmesi, eğitim ve silah vermesinden rahatsız olduklarını ve bunun bir ulusal güvenlik meselesi olduğunu söyledi.
ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın G20 marjında yaptıkları görüşmede, Biden'ın stratejik bir mekanizma kurulmasını önerdiğini hatırlatan Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland'ın Ankara'ya geldiğini, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Büyükelçi Sedat Önal ile olumlu bir görüşme gerçekleştirdiğini anlattı.
MÜTTEFİKLERDEN OLUMLU YÖNDE TAVIR DEĞİŞİKLİĞİ
Çavuşoğlu, NATO müttefiklerine ilişkin, "Ciddi bir tavır değişikliği olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin önemini bildiklerini vurguluyorlar. Savunma sanayisindeki kısıtlamalarda da bazı ülkeler zaten adım atmıştı. Kanada gibi bazı ülkeler bu konuda adım atmak istediklerini söylediler." diye konuştu.
Türkiye'nin öneminin sadece konjonktürel gelişmeler karşısında anlaşılmaması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Avrupa'nın güvenliğine her zaman katkı sağladığının altını çizdi.
F-16’LARIN MODERNİZASYONU
Bakan Çavuşoğlu, F16'ların modernizasyonu ve yeni tip F16'ların satın alınmasıyla ilgili müzakerelerin devam ettiğini belirterek "Olumlu bir şekilde seyrediyor. Son aşamada Kongrenin de onay vermesi gerekiyor. Bu anlamda Dışişleri Bakanlığının Kongreye yazdığı mektup önemli." diye konuştu.
ABD'nin Türkiye'nin oynadığı rolü memnuniyetle karşıladığını, bu anlaşmanın gerçekleşmesinin hem NATO için hem de ABD için çok önemli olduğunu vurguladığını belirten Çavuşoğlu, ABD Başkanı Joe Biden'ın stratejik bir mekanizma kurulması ve pozitif gündeme odaklanma teklifine atıfta bulunarak ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'ın dışişleri bakanları düzeyinde toplantı gerçekleştirmek için kendisini 18 Mayıs'ta Washington'a davet ettiğini söyledi.
KANADA İLE MEKTUP TEATİSİ
Mevlüt Çavuşoğlu, Kanadalı Dışişleri Bakanı Melanie Joly ile ikili görüşmesinde gündeme gelen en önemli konunun, savunma sanayisindeki kısıtlamalar olduğunu, bu konuyu mektup teatisi ile aşmada mutabık kaldıklarını aktardı.
Çavuşoğlu, İtalyan mevkidaşı Luigi di Maio ile özellikle Türkiye-İtalya-Fransa üçlü toplantılarının gerçekleşmesi ve SAMP-T hava savunma sistemi projesinin canlandırılması için atılacak adımları değerlendirdiklerini, hükümetler arası zirveyi de bu yılın ikinci yarısında gerçekleştirme konusunda mutabık kaldıklarını kaydetti.
''İNGİLTERE İHRACAT KISITLAMALARINI KALDIRDI''
Bakan Çavuşoğlu, “İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss’la da görüştük. Başbakan Boris Johnson’la Cumhurbaşkanımızın bu salonda yaklaşık 15 gün önce gerçekleştirdikleri görüşmede gündeme gelen konuların takibini yaptık. Bunlardan biri de TFX Milli Muharip Uçağının motoru meselesi.” dedi.
Çavuşoğlu, “İngiltere ihracat kısıtlamalarını kaldırdı. Bundan memnuniyet duyuyoruz. Ama savunma sanayisinde, gerek savaş uçağı gerekse savaş gemisi ve uçak gemisi dahil önemli projelerde iş birliğimizi geliştirmek istiyoruz. Özellikle enerji alanında da iş birliğimizi geliştirme konusunda alınan kararların takibini bugün kendisiyle yaptık.” değerlendirmesinde bulundu.