İSTANBUL HAVALİMANI’NDA ERİŞİLEBİLİR SEYAHAT
Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılından bu yana kutlanan “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” için İstanbul Havalimanı’nda hayata geçen ‘Erişebilirlik Rotası’nın tanıtımı İGA CEO’su Kadri Samsunlu tarafından gerçekleştirildi.
"Erişilebilirlik Rotası"nı gazetecilerle birlikte gezen Samsunlu, tanıtıma havalimanı otoparkından başladı. Engelli bir yolcunun izleyeceği rotayı takip eder gibi sırasıyla terminaldeki 3 nolu kapıdan içeriye adım atmadan önce engelliler için hizmete alınan telefon tanıtıldı. Özel aracıyla, engelli koltuğu bulunan özel taksiyle veya engelliler için özel iniş-biniş mekanizması bulunan Havaist otobüsüyle havalimanına gelen bir engelli yolcu, telefonla yer hizmeti şirketini arayarak tekerlekli sandalye talebinde bulunabiliyor. Daha sonra yerdeki kılavuz yolları takip eden engelli yolcu, bilet ve bagaj işlemlerini yaptıracağı check-in bankosuna geliyor. Bundan sonra seyahat edeceği uçağa kadar bir görevli kendisine eşlik ediyor.
İç hatlar terminali İGA Lounge’ta gazetecilere açıklama yapan İGA İcra Kurulu Başkanı Kadri Samsunlu, dünyada bu alanda birinci olmak istediklerini ve bunun için çalıştıklarını belirterek, rakiplerinin Singapur Havalimanı ile bir ölçüde Frankfurt Havalimanı olduğunu söyledi. Ancak bu iki havalimanının daha önceden hizmete girdikleri için ilavelerle engelli yolculara hizmet yerleri yaptıklarını, oysa ki İstanbul Havalimanı’nda henüz inşaat aşamasından itibaren engelliler için her türlü kolaylığın planlandığını belirtti.
‘BİZ ENGELLİLERİ SADECE BİR GÜN DEĞİL HER GÜN HATIRLIYORUZ’
Samsunlu, 3 Aralık Engelliler Günü’nün İstanbul Havalimanı’nı toplumun her bireyi tarafından kullanılabilmesi açısından çok önemli olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
“Biz engellileri sadece bir günde hatırlamıyoruz, her gün hatırlıyoruz. Onları operasyonlarımızın ana parçası haline getirmiş durumdayız. Yarattığımız çözümler, ürettiğimiz ürünlerle beraber her engelli bireyin bu havalimanında kendi başına seyahat edebilmesinin alt yapısını oluşturduk. En önemli konu da havalimanlarının engelliler açısından da normal bireyler gibi kullanılmasının önünü açmak. İstanbul Havalimanı olarak bu konuda da kendimize bir görev almış durumdayız. Bu görev de otoparktan başlayan, terminalin kapısı, check-in, danışma, ikinci kontrol ve köprüye kadar olan süreçte engellilerin web sitemizi, mobil aplikasyonumuzu ürettiğimiz alt yapıya, eklediğimiz çözümleri kullanarak kendi yollarını bulmaları ve seyahatin bu noktasında sıkıntı yaşarlarsa onlara oluşturduğumuz özel odalarda da dinlenerek aileleri ile beraber uçaklarını beklemesini sağlamak.
ENGELLİ BİREYLERİN UÇAĞA RAHATLAMIŞ BİNMELERİNİ İSTİYORUZ
Buradaki bütün amacımız engellilerin normal bireyler gibi uçağa rahatlamış ve mutlu bir şekilde binmesini sağlamak ve uçak yolculuğunun onlar açısından tad alınır, mutluluk hissedilen bir tecrübeye dönüştürmek istiyoruz. Bu konularda da havalimanlarına çok büyük görevler düşüyor. Çünkü her yolcu bize geldiği zaman minimum burada 2 saat zaman geçiriyor. Bu iki saati engelli bireylerin ve ailelerin iyi bir şekilde yaşaması ve havalimanımıza onları da başımızın üstüne koyup en iyi hizmeti vermek konusunda yarıştığımızı hissetmelerini istiyoruz. Bu amaçla bu havalimanında engelli vatandaşlarımız için oluşturulmuş çözümler var. Bunlara da üstüne katarak devam edeceğiz. Sadece 3 Aralık’ta değil, 365 günün her anında engelli bireylerin havalimanımızdan mutlu şekilde geçmelerini sağlamayı görev edindik. “
Samsunlu, “Yaptığınız çalışmalar sonrası engelli yolculardan ne gibi tepkiler alıyorsunuz ? “ sorusu üzerine, “Engelli bireylerin belki de ilk kez karşılarında bu kadar reaktif bir işletme gördüklerini düşünüyorum. Biz onların kapılarını çalıyoruz, onların bize her konuda geri bildirim yapmalarını istiyoruz. Çünkü onlar bu işi biliyor, onlar bu problemle her gün yaşıyorlar. Bizim kendimize biçtiğimiz görev onların ihtiyaçlarına göre içeride çözümler üretmek. Çok ciddi şekilde geri bildirimler alıyoruz, çok pozitif geri bildirimler. Sadece yerli yolculardan değil, yabancı yolcularımızdan da alıyoruz. Bu havalimanımızdaki çözümlerin tümü her ülkeden, her ırktan, her dinden insana eşit bir şekilde uygulanıyor. Biz bütün kollarımızı açmış bir şekilde bu çözümlerimizi engelli bireylere ve ailelerine kullandırmaya çalışıyoruz. Bu konuda hem medyanın hem sosyal medyanın hem de iletişim kanallarının tümünü kullanıyoruz.“ dedi.
7 BİNE YAKIN CEZA KESİLDİ
Katlı otoparkta engelli kişilere ayrılan yerlere normal vatandaşların araçlarını park etmesini önlemek için emniyetle sıkı denetim yaptıklarını söyleyen Samsunlu, “Biz havalimanımıza en yakın noktada 900 noktayı engelli bireylerimize ayırdık. Tüm yolcularımızdan, havalimanının tüm kullanıcılarından bu engelli park alanlarının engelliler tarafından kullanılması konusunda saygı bekliyoruz. Bu konuda da saygısızlık yapan tüm yolcuların veya tüm kullanıcıların peşindeyiz. Bugüne kadar da 7 bine yakın ceza kesildi, kesilmeye devam edecek. Bundan vazgeçmeyeceğiz. Çünkü o alanlar engelliler için ayrılmış durumda. Engelli birey rahat rahat yürüyebilse, rahat rahat hareket edebilse zaten o alanlar ayrılmaz. Ayrılmışsa toplumun da buna saygı duyması lazım ve biz bu saygıyı oluşturma noktasında mülki idare amiriyle, emniyetle beraber savaşımızı sonuna kadar devam ettireceğiz. Bunu engellemek için polisle beraber ciddi bir savaş veriyoruz. Her gün park yerlerindeki araçları kontrol ediyoruz ve yaklaşık yüzde 50’si normal vatandaşın aracı çıkıyor. Onlara ceza kesiliyor. Bugüne kadar binlerce ceza kesildi ama çok etkili oldu. Oran yüzde 80, yüzde 90’larda idi. Yüzde 80, yüzde 90, normal vatandaş buraları kullanıyordu. Şu an yüzde 30’lara kadar indirmiş durumdayız. şeklinde konuştu.
‘DÜNYANIN EN ERİŞİLEBİLİR HAVALİMANI OLMAYI HEDEFLİYORUZ’
Samsunlu, “Biz dünyanın en iyi havalimanı olmayı hedefliyoruz. İkinci, üçüncü olmayı değil, en iyisi olmayı hedefliyoruz. Bunun bacakları normal yolcuların burada müthiş bir deneyim kazanmasıyla sınırlı değil. Toplumun her segmentinden, her seviyesindeki insana da bu havalimanında eşit olarak aynı hazı, aynı mutluluğu sağlamamız gerekiyor. Erişilebilirlik de bunun en önemli ayaklarından biri. Bugün Türkiye’de 8 milyona yakın engelli vatandaş var. 8 milyon toplam nüfusun yüzde 10’u demek. Biz bunu gözardı edip onlara çözüm üretmeden bu havalimanını birinci noktaya getiremeyiz. Neredeyiz ? Bu sene Avrupa’da Dünya Havalimanı Konseyi’nin verdiği Erişilebilirlik Ödülü’nü ilk kez biz aldık. Bunu Dünya seviyesinde de tekrarlayacağız. Önümüzdeki yıllarda da çok daha fazla çözümler üreterek, çok daha fazla engellilerin bu havalimanında mutluluğunu artırarak en iyi noktaya getirmeye çalışacağız havalimanımızı.“ dedi.
AYÇİÇEK YAKA KARTI
Engelli yolculara yönelik hizmete soktukları “Ayçiçeği Projesi’ni de tanıtan Kadri Samsunlu, “Ayçiçek yaka kartı görünür bir engeli olmayan bireylerin havalimanımızda tanınmasını sağlıyor. Bu kurdeleyi gördüğünüz zaman bizim havalimanımızda herkes bu bireyin bir engeli olduğunu ama dıştan anlamadığınızı biliyor ve ona göre de her türlü çözümü bu bireylere ve ailelerine sunuyor. Böylelikle de engelli ve engelli ailelerini rahatsız etmeden havalimanında sessizce onlara yardımcı oluyoruz” diye konuştu.
ENGELLİ VE YAŞLILARA YÖNELİK HANGİ KOLAYLIKLAR VAR
İstanbul Havalimanı Otoparkının, yeşil bölümünü tamamen engelli vatandaşlara ayıran İGA, burada asansörleri dahi erişebilir hale getirdi. Seyahat edecek engelli bir yolcunun 3 numaralı terminal giriş kapısından içeriye giriş yapmadan evvel tekerlekli sandalye veya farklı bir ihtiyacı karşılaması için bir telefon bulunduruluyor.
Terminal içerişine girildiğinde de yerde bulunan şerit, ilgili yolcuyu direk danışma önüne getiriyor. Danışmada ise “Ayçiçeği Yaka Kartını” sadece bir form doldurarak almak mümkün. Bu yaka kartı engelli veya otizmli bir yolcuya uçağa binene kadar terminal içerisinde yardımcı olup, herhangi bir sorun yaşamamasını sağlıyor. Yaka kartını gören personel engelli yolcuya yardımcı oluyor.
İstanbul Havalimanı’nda engelli otoparkından, yaşlı yolcular için alt değiştirme yerine, uçağa binebilmek için kontrolden geçiş kolaylığından, dinlenme ve “sessiz odaya” kadar her şey düşünülmüş durumda.
İSTANBUL HAVALİMANI'NDA ENGELLİ YOLCULARA SUNULAN KOLAYLIKLAR:
İstanbul Havalimanı sadece bir havalimanı olmaktan öte aynı zamanda bir yaşam alanı. Bu yaklaşımla her bireye eşit yaklaşan ve bu yönde çalışmalarını sürdüren İstanbul Havalimanı, görme yetisi olmayan bireylerin bağımsız seyahat etmelerini önemsiyor, havalimanı genelinde kılavuz yollar, sesli adımlar, erişilebilir rota ile yolculara eşsiz bir hizmet sunuyor.
Havalimanında her kat ve otopark bölgesinde giriş kapılarına ve asansörlere yakın konumda toplam 906 engelli araç park yeri bulunuyor. Otoparkta her tuvalet bölgesinde engelli tuvaletleri de bulunmakta.
Otoparktan giriş kapılarına yükseklik farkı olmadan erişim ve engelli yolcuları bırakma/alma için kısa süreli park imkânı sunuluyor. 5 adet kapının girişinden itibaren başlayan kılavuz yollarla beyaz bastonlu yolcular asistan çağrı telefonları, danışmalara kadar getiriyor. Gelen yolcular için ise karşılama alanından çıkışa, toplu taşımaya ve taksiye kadar ulaştırıyor.
Havayolundan ücretsiz “Asistanlık Hizmeti’’ rezervasyonu yaptıran misafirler havalimanına geldiklerinde giriş noktasında kapı öncesinde bulunan asistan çağrı telefonlarını kullanarak hizmet sağlayıcısına ulaşabilir, asistanlık hizmetini ilk giriş kapısı ardında bulunan bankta dinlenerek bekleyebilirler.
Misafirler, rezervasyon aşamasından itibaren, havayolu şirketlerinden ilave ücret ödemeden tekerlekli sandalye hizmeti de alabiliyorlar. Yer hizmetleri şirketleri, 44 adet manuel tekerlekli sandalye, 116 adet akülü sandalye ve 11 adet asistanlı taşıma aracı ile engelli yolculara destek oluyor.
Engelli yolculara tüm güvenlik ve pasaport kontrol noktalarında öncelikli geçiş imkânı sağlanıyor.Talep ederlerse güvenlik kontrol noktalarını elle denetleme veya taşınabilir kontrol cihazı gibi alternatif yöntemlerle geçebilirler.
İstanbul Havalimanı’nda sese, kalabalığa duyarlı yolcular için de özel alanlar oluşturuldu. Terminalde hem kara hem hava tarafında özel yolcu hizmet noktaları ve çok özel misafir odaları gibi farklı hizmetler veriliyor.
Özel Yolcu Hizmet Noktası: Havalimanında check-in bölgesinde B ve M check-in adalarında bulunan iki adet özel yolcu hizmet noktası, daha sakin bir alana ihtiyacı olan, elektrikli sandalyesini şarj etmek isteyen ya da protezini çıkarıp uçak altına vermek isteyen misafirler için ücretsiz olarak hizmet vermek üzere tasarlandı.
Çok Özel Misafir Kartı: Web sitesinde başvuru yapılan Çok Özel Misafir kartı ile otizm, Down Sendromu ya da Serebral Palsi’li yolcular uçağa binmeden önce daha sakin bir alanda dinlenme imkanı ve bir refakatçileriyle beraber elektrikli araç buggy’yi ücretsiz kullanma imkanı buluyor.
Ayçiçeği Yaka Kartı: Ayçiçeği yaka kartını gören çalışanlar, kartı takan yolcuların daha fazla yardıma ve desteğe ihtiyacı olabileceğini, kimi süreçlerde daha fazla zamana ihtiyacı olabileceklerini biliyor. Ayçiçeği yaka kartını almak isteyen kişiler danışmalarda bir form doldurularak, herhangi bir sağlık raporu göstermeden ücretsiz olarak yaka kartlarını alabilir; sonraki yolculuklarında ve Ayçiçeği yaka kartının geçerli olduğu noktalarda aynı kartı kullanmaya devam edebilirler.
Websitesinde ‘İGA yanımda’ sayfasındaki otizmli bireyler için özelleştirilen rehber ise onlara gelmeden önce aşinalık kazandırarak stres seviyelerini düşürmeyi hedefliyor.
Yolcuların engelli tuvaleti aramalarına gerek yok. İstanbul Havalimanı’nda her tuvalet bölgesinde engelli tuvaleti de mevcut. Bunun yanında yatarak alt değişimine ihtiyaç duyan yolcular için de beş ayrı noktada yetişkin alt değiştirme odaları var.
Erişilebilir Rota: Birçok hizmet noktasında kılavuz yollarla beyaz bastonlu bireyler destek isteyebilecekleri noktaya kadar getirilir. Burada bir ilk olarak yolcular iç hatlarda uçuş kapılarına kadar tek şeritli erişilebilir rota ile ulaştırılıyor.
Sesli Adımlar: Bu rota ile birlikte çalışan Sesli Adımlar uygulaması ile telefonlarını “voice over” özelliği ile kullanan görme engelli misafirler İstanbul Havalimanı uygulamasında haritayı “Sesli Adımlar” özelliği ile kullanıyorlar.
Sesli adımlar ile görme engelli yolcular bulundukları konumu öğrenebilmekte, haritada istedikleri noktayı arayabilmekte, bu noktalara rota çizdirerek sesli yönlendirmelerle istedikleri noktalara varabilmekte, etrafımda ne var özelliği ile telefonu tuttukları yönde ne olduğuna dair bilgi alabiliyorlar. Uygulamanın daha doğru çalışabilmesi için telefonun konum özelliğinin ve bağlı olması bile Wi-Fi bağlantısının açık olması gerekiyor.
İstanbul Havalimanı olarak erişilebilir iletişime de önem veriyoruz. İndüksiyon döngü cihazı ile danışma noktalarında, kayıp eşya ofislerinde işitme cihazı kullanan kişilere destek olunuyor. Dijital danışma kiosklarında yolcular terminal içinde işaret dili ile destek alabiliyorlar. Aynı şekilde işaret dili kullanan misafirler web sitesi ya da mobil uygulamasında İGA Yanımda sayfasında bulunan Görüntülü Çağrı Merkezi ile de görevlilerle iletişime geçebiliyorlar.