Bu yılın ilk 7 ayında toplam 23.5 milyon yolcuyu misafir eden İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda, bazı eksiklikleri bulunan ikinci pistin aktif kullanılmaya başlanmasıyla birlikte ek terminal ihtiyacı gündeme geldi. Peki havalimanında kapasite nasıl artırılacak? Bu konuda iki ihtimal var.
İSG CEO’su Alp Er Tunga Ersoy, o iki ihtimali şöyle açıkladı:
“Terminal binası için Savunma Sanayi Başkanlığı’nın kararını bekliyoruz. Nasıl olacağıyla ilgili. Yaklaşık 45 milyon kapasiteli bir terminal binası, ilk düşünülen bu. Ama tabi sonraki süreçte ihtiyaçlar, yolcu sayısı tahminlerine göre bu rakam daha da büyüyecek. Yeterli yerimiz var, iki pistin arasına yapılacak. İki terminal birbirine tren hattıyla, raylı sistemle bağlanacak. Şu an için dizayn aşamasında, başlangıç dizaynında. Malezya Havalimanları Holding olarak buraya ilgimiz de var, bunu zaten belli ettik. Bankalarla görüşüldü, bankalar da olumlu bakıyor ve finansmanı sağlamaya hazırlar. Bununla ilgili sıkıntımız yok. Havalimanları 20 senelik, 25 senelik planlama yapar 2009’da yapılırken 35 milyon yolcuya ulaşırız demişler 25 senede ama daha önce ulaştık. Terminal 1 var, eski terminal. Onun raporu geldi. 2019’dan önce yapıldığı için yeni deprem yönetmeliğine uygun değil, güçlendirme gerekiyor. Ciddi bir maliyet gerektiriyor. Orayı açıp 4-5 milyon ekstra kapasite kazanmak mı mantıklı, yoksa yeni terminal mi inşa etmek, bunun muhakemesini yapmak lazım. Bu konuda havalimanımızda yetkili otoritelerin değerlendirmelerine göre adımlar atılacak.”
‘KARGO KAPASİTEMİZİ BÜYÜTMEMİZ LAZIM’
CEO Alp Er Tunga Ersoy, kargoya ağırlık vermek istediklerini belirterek, “Mega havalimanıyız ama kargoda orada değiliz. Amacımız kargoya ağırlık vermek. THY’nin, Ajet’in özellikle e-ticaretin buraya talebi var. Ama kargo kapasitemiz düşük, bunu büyütmemiz lazım. HEAŞ’la görüşüyoruz yeni bir kargo alanı yapmamız lazım ki, ulaşım merkezi olduğumuzu kargoyla da ispatlayalım.
Kargo tarafında master dediğimiz bir gelişme niyetimiz var, çünkü mevcut yer biraz ufak. Sabiha Gökçen Havalimanı yeni pist açıldığında, kapasite artırma anlamında, terminalde artırıldığı zaman çok rahat önümüzdeki 15-20 sene 80 milyon yolcuya ulaşabilir."
Türkiye'nin ikinci, Avrupa'nın dokuzuncu en yoğun havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen (ISG) Uluslararası Havalimanı, 2023 yılını 37,1 milyon yolcu rekoru ile tamamladı.