Amerika, uzay mekiği programının sona erdiği 2011 yılından bu yana Uluslararası Uzay İstasyonu'na astronot göndermek için Rusya'ya ait Soyuz uzay araçlarını kullanıyor, ancak astronot başına gidiş-dönüş olmak üzere Rusya'ya 85 milyon dolar ödeme yapıyordu.
Merkezi California'da olan SpaceX'in geliştirdiği ‘Dragon’ uzay aracı, Falcon 9 roketiyle bugün yerel saatle 16.33'de (TSİ 23.33) Cape Canaveral'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılacak. Astronotlar Doug Hurley ve Bob Behnken'i uzaya götürecek olan Falcon 9 roketi, 2011'de NASA'nın uzaya son gönderdiği insanlı aracın fırlatıldığı rampayı kullanacak.
SpaceX CEO'su Elon Musk ve NASA Başkanı Jim Bridenstine, fırlatma öncesi astronotlarla bir araya geldi. Musk ve Bridenstine'in maske taktığı görüldü. Binadan ayrılan astronotlar aileleri ve Başkan Yardımcısı Mike Pence'in de bulunduğu kalabalığa el sallayarak, kendilerini rokete taşıyacak Tesla marka otomobile bindi. ABD Başkanı Donald Trump'ın da fırlatmayı yerinden izlemek üzere Kennedy Uzay Merkezi'nde olacağı açıklandı.
Dragon kapsülünün güvenli şekilde uzaya fırlatılması, SpaceX'in kurucusu ve CEO'su Elon Musk, SpaceX ve NASA açısından bir kilometre taşı olacak. Uzaya fırlatılan Dragon kapsülünün geri dönüşümünün sağlanması ve tek değil, çok kullanımlık olmasının uzay seyahatinin maliyetini düşürmede önemli rol oynaması bekleniyor.
Geçen hafta Teksas eyaletinin Houston kentindeki Johnson Uzay Merkezi'nden Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ne gelen astronot Doug Hurley, ''Bob ile birlikte beş yıldır bu program için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Bu birçok açıdan bizim için bir maraton oldu. Uluslararası Uzay İstasyonu ve Dünya arasında gidip gelecek insanlı uzay aracının geliştirilmesi için zaten böyle bir çalışma beklersiniz'' dedi. Doug Hurley 53, Uluslararası Uzay İstasyonu'na birlikte gideceği Bob Behnken ise 49 yaşında.
Ticari uzay pazarını canlandırma amacıyla yola çıkan NASA, SpaceX'le 3,1, Boeing'leyse 4 buçuk milyar dolarlık ihalelere imza atmıştı. Boeing'in tasarlayıp geliştirdiği CST-100 Starliner kapsülünün 2021 yılına kadar uzaya fırlatılması beklenmiyor.
NASA Başkanı Jim Bridenstine, Kennedy Uzay Merkezi ve SpaceX yetkililerinin son kontrolleri geçen hafta tamamlaması üzerine Dragon kapsülünün fırlatılışına onay verdi. SpaceX, geçen yıl Dragon uzay kapsülünü astronotsuz olarak başarıyla uzaya fırlatmıştı. Ancak araç, uzaydan döndükten bir ay sonra yapılan bir deneme sırasında yaşanan patlama nedeniyle hasar görmüş, patlamanın nedenini belirlemek için başlatılan inceleme dokuz ay sürdükten sonra Ocak ayında tamamlanmıştı.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 2000'lerden beri Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ekibinin taşınması işini devretmeyi planlıyordu. 2003'te Columbia uzay aracı Dünya'ya dönerken düşmüş, ardından NASA Ay'a seyahat edecek bir uzay aracı geliştirme işine yoğunlaşmıştı.
ISS'ye ekip ve kargo taşımada özel şirketleri kullanmak bu program açısından gerekli bir adımdı. 2014'te girişimci Elon Musk'ın şirketi SpaceX ve havacılık devi Boeing, NASA'nın ekip transferi için açtığı ihaleyi kazandı.
SpaceX
SpaceX, Falcon 9 ve Falcon Heavy roketleri eşliğinde uzay araçlarına ticari ve hükümet ile güdümlü kalkış hizmetleri sağlayan bir Amerikan şirketi. Elon Musk, uzay ulaşımının maliyetini düşürerek Mars'ta koloni kurma amacıyla 2002'de şirketi kurdu.
Tarihi uçuş https://www.youtube.com/watch?v=Aymrnzianf0&feature=youtu.be linkine tıklayarak izlenebilir.