Havalimanı güvenliği kapsamında uçaklara yönelik verilen güvenlik hizmetleri
TAV Güvenlik olarak havalimanı güvenliği kapsamında ülkemizde 4 havalimanında terminal güvenliği hizmeti veriyoruz. Bunun yanı sıra uçaklara yönelik olarak hizmet talep eden havayollarına ilave güvenlik hizmeti sunuyoruz. Bu hizmet kapsamında da Türkiye’den uluslararası uçuş gerçekleştiren 8 havalimanında ruhsatlı olarak faaliyet gösteriyoruz.
İlave güvenlik hizmetleri, terminallerde uygulanan zorunlu güvenlik önlemlerine ek olarak verilen hizmetlerdir. Uçak Özel Güvenlik başlığı altında sunduğumuz hizmetler arasında pasaport ve vizelerin yeterliliği, geçerliliği ve gerçekliğinin kontrolü, kapı bölgesinde ETD (Explosive Trace Detection) cihazları ile yolcu ve bagaj tarama hizmeti, uçağın güvenliğini sağlama, uçak altı bagajlarının etiket kontrolü ve eşlik hizmeti, kargo manifesto eşleştirmesi ve eşlik hizmeti, ikramların kontrolü ve eşlik hizmeti, değerli eşya ve kargo için eşlik hizmeti ile yolculara ait müsaadeli silahların taşınması hizmetleri yer alıyor.
Türk Hava Yolları (THY), Ajet, Air France/KLM ve Pegasus Havayolları gibi birçok yerli ve yabancı prestijli havayoluna hizmet veriyoruz.
Güvenlik çalışanları için hangi eğitimler düzenleniyor ve hedefleri neler?
Güvenlik çalışanlarımız 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun kapsamında temel ve yenileme eğitimleri veriyoruz.
Havacılık güvenliği alanında güvenlik personeli olarak istihdam edilecek kişilerin görevlerini yeterli standartlarda yapabilmeleri için yetkili otorite tarafından yayınlanan SHT-17.2 Eğitim ve Sertifikasyon Talimatı içeriğinde belirtilen kurslardan güvenlik görevlilerinin görev yapacağı alana özgü ilgili eğitimleri veriyoruz.
Güvenlik çalışanlarımızın performanslarını artırmaya yönelik yetkinlik bazlı eğitimler ve kişisel gelişim eğitimleri veriyoruz.
Bu eğitimlerimiz ile güvenlik personelimizin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmeyi ve işyerindeki güvenlik kültürünü güçlendirmeyi hedefliyoruz. Eğitimlerimizi belirli periyotlarda tazeleme eğitimleri ile tekrarlıyoruz. Bu tazeleme eğitimlerimizle personelimizin yeni gelişmelerden haberdar olmasını sağlıyoruz.
Kargo güvenliği hizmetlerinde kullanılan teknolojiler ve yöntemler neler? Kargo güvenliği süreçlerinde karşılaşılan temel zorluklar ve bu zorlukların üstesinden gelmek için uygulanan özel yöntemler neler?
Kargo veya posta taramasında gönderinin yapısına göre çeşitli teknolojiler ve yöntemler kullanıyoruz. Bu yöntemler arasında gönderilerin elle fiziksel olarak kontrol edilmesi, X-ray cihazları ile gönderilerin içeriğinin görüntülenmesi, patlayıcı madde tespit sistemleri (EDS) ile taranması, eğitimli patlayıcı tespit köpekleri ile arama ve tespit çalışmaları (K9), patlayıcı izlerini tespit eden cihazlar (ETD), gönderilerin görsel olarak incelenmesi ve metal dedektörleri ile yapılan kontroller (MDE) yer alıyor.
Kargo güvenliği süreçlerinde karşılaşılan temel zorluklar ve bu zorlukların üstesinden gelmek için uygulanan özel yöntemler de oldukça önemlidir. Kargoda akla gelebilecek her şey taşındığından, kontrol işlemleri gönderilerin yapısına uygun olarak yapılmak zorundadır. Örneğin, büyük nesneler (basınçlı kazanlar, uçak motorları, büyük zırhlı araçlar) ve kontrolü zor olan diğer gönderiler (silah parçaları, kimyasallar, nükleer materyaller, canlı hayvanlar) gibi. Bu tür gönderilerin kontrolü, özel ekipman ve eğitimli personel gerektirir. Gönderileri hazırlayan firmaların, kargoları sağlam ve uçakta taşınmaya uygun şekilde hazırlaması, kontrolleri zorlaştırır. Bu nedenle sürekli takip ve iletişim önemlidir.
Kargo depolama alanlarının gümrük mevzuatına uygun olması gerekir. Malzemelerin kabulü ve kontrolü sırasında sivil havacılık mevzuatı ile uyum sağlamak, paydaşlarla etkin iletişim kurarak mümkündür. Değerli ve hassas eşyaların taşınmasında ekstra dikkat ve özen gösterilir. Diplomatik kargolar için uluslararası kurallara göre özel prosedürler uygulanır. Uluslararası ve ticari prosedürler doğrultusunda, ülkeler ve havayolu şirketlerinin özel taleplerine uygun hizmet verilir. Bu yöntemler ve özel uygulamalar sayesinde kargo güvenliği en üst düzeyde sağlanmakta ve karşılaşılan zorlukların üstesinden gelinir.
Uzaktan izleme ve alarm takip merkezi nasıl çalışıyor? Bu hizmetten kimler yararlanabilir?
Uzaktan izleme merkezimiz temel çalışma prensibi, hizmet verilen noktalarda kurduğumuz gelişmiş teknolojilere sahip elektronik güvenlik sistemlerimizin (CCTV, alarm, erişim kontrol, yangın algılama vs.) merkezi birim tarafından yönetilmesini kapsar. Bu süreçte, uzaktan izleme merkezimize ulaşan alarmlar yetkin izleme operatörlerimiz tarafından takip edilerek yazılım desteği ile değerlendirilir. Müşterinin talebi doğrultusunda hazırlanan prosedüre uygun işletilmesi sağlanır.
Uzaktan izleme ve alarm takip merkezi hizmetlerimizden bireysel ve kurumsal tüm müşteriler yararlanabilir. Ev sahipleri, küçük işletmeler, büyük şirketler ve kamu kurumları gibi geniş bir müşteri yelpazesini kapsar.
Uzaktan izleme hizmetinizde kullanılan yazılım ve donanım teknolojileri neler?
Günümüzde yapay zekâ desteği sunan video analitik özelliği taşıyan ileri teknoloji ürünleri, projelerimizde yaygın olarak kullanıyoruz. Kullandığımız teknolojiler sayesinde; çeşitli analiz yöntemleri yapabiliyor ve alarmları minimum hata ile doğrulayarak sistemimizin güvenilirliğini artırıyoruz. Uzun ömürlü batarya ve donanımlarımız ile de sistemimizin dayanıklılığını en yüksek seviyeye çıkarıyoruz.
İzleme merkezimizde kullanılan yazılımların yapay zekâ entegrasyonu sayesinde daha verimli ve doğru sonuçların elde edilmesini sağlıyoruz. Bu yazılımlar, gelen alarmları değerlendirerek filtreliyor ve sadece gerçek tehditlere odaklanıyor. Böylece, izleme operatörlerimizin müdahaleleri daha etkili ve hızlı bir şekilde gerçekleşiyor.
Bu yazılım sayesinde izleme merkezimizde insan hatalarını minimize ederek yanlış alarm sayılarını düşürüyoruz. Böylelikle sonuç odaklı bir işleyiş sağlayarak, güvenlik hizmetlerinin etkinliğini artırıyoruz.
Tesis güvenliği ve risk değerlendirme hizmetleri
Tesis güvenliği, kurum ve kuruluşların talebi üzerine işyerinin, çalışanların ve tesislerin güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak verilen bir hizmettir. Şirketimizde, her koordinatörlük kendi bünyesinde ve sorumlu olduğu bölgede tesis güvenliği hizmeti, 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetleri Kanunu kapsamında sunuyoruz. Sektörel bazda bu hizmeti enerji üretim tesisi, konsolosluk, fabrika, hastane, otel, yüksek öğretim kurumu, plaza vb. tesislerde veriyoruz.
Güvenlik risk analizi, herhangi bir kurumu, şirketi, yapıyı veya binayı detaylı şekilde güvenlik açısından inceleyerek olası tehditleri saptamayı ve bu tehditleri en aza indirecek şekilde planlama yapılmasını içerir. Risk analizlerinin belirli aralıklarla tekrarlanması, tehditlere karşı oluşturulan planların güncel kalması açısından büyük önem taşır. Biz de TAV Güvenlik olarak bu hizmeti, konusunda tecrübeli güvenlik uzmanı çalışanlarımız ile gerçekleştiriyoruz.
K9 biriminde kullanılan köpek türleri ve verilen hizmetler. K9 köpekleri patlayıcı tespiti dışında başka hangi alanlarda hizmet veriyor?
TAV Güvenlik yapısı içinde faaliyet gösteren K9 Birimimiz bünyesinde ağırlıklı olarak Belçika Malinoes (BSD), Alman Kurdu (GSD), Cocker, Cross, Labrador ırkı köpekler bulunuyor. Patlayıcı Tespit Köpekleri ile hizmet verdiğimiz alanlar arasında deniz limanı, havalimanı, kargo tesisleri, AVM, belediye tesisleri, gösteri alanları, etkinlik faaliyetleri, antrepolar, konsolosluklar, yüksek öğretim kurumları bulunmakta ve bunun yanı sıra çeşitli firmalardan gelen talepler üzerine hizmet sunuyoruz.
K9 Birimimiz, her biri bir görev köpeği ve onun idarecisinden oluşan timlerden meydana geliyor. Bu birimdeki faaliyetlerimiz ise köpeklerin eğitim ve bakımını üstlenen uzman eğitmenler ile K9 idarecileri tarafından yürütülüyor. K9 Hizmetleri için İstanbul Arnavutköy’de bulunan eğitim tesislerimizde branşlara uygun eğitimler gerçekleştiriyoruz.
K9 Birimimiz patlayıcı tespiti dışında, narkotik tespiti ve koruma devriye alanında da hizmet verebiliyor.
N.D 23 Temmuz 2024 Salı 15:30
|