Bugün Mi-26 helikopteri (NATO rapor adı: Halo) dünyanın en büyük ve en fazla yükü taşıyabilen nakliye helikopteri kabul ediliyor. Benzeri görevleri yerine getiren ancak yük taşıma performansı bakımından Rus helikopterin oldukça gerisinde kalan Sikorsky CH-53E Super Stallion helikopteriyse sadece ABD'de üretiliyor.
Mi-26 helikopterinin teknik özellikleri:
Uzunluğu : 40 m,
Tam kalkış ağırlığı : 56 ton
Yük kabini eni : 3.2 m
Yük kabini hacmi : 110 metreküp
Yük kaldırma kapasitesi
Kabinde veya dışında asılı olarak 20 tona kadar yük taşınabiliyor (Sikorsky CH-53E'nin yük kaldırma kapasitesi ise kabinde 14 ton, dış yük 14.5 ton).
Hızı: Mi-26'nın düz uçuş hızı: 240-270 kilometre/saat
Uçuş mesafesi: Azami yakıt ikmali ve yükleme ile yaklaşık 750 kilometre.
Mi-26'nın azami uçuş mesafesi, ek yakıt depolu ve yüksüz olarak 2.350 kilometreye ulaşabiliyor.
Uçuş irtifası: Helikopterin dikey ve yatay düzlemlerdeki hareketi sırasında ulaşabildiği nominal irtifa: 4.600 metre
Aracın sadece rotor sisteminin gücüyle, yatay hız olmadan ve motorların azami çalışmasıyla 'asılı kalabileceği' azami irtifa: 1.800 metre
Aracın kontrollü olarak ulaşması mümkün olan kısa süreli azami irtifa: 6.500 metre
Bu dev aracı havalandıran şeyse her biri 11.000 beygir gücüne sahip iki adet türbin motoru ve 32 metre çapındaki rotor sistemi.
Mi-26'ların üretildiği Rostov-na-Donu kentindeki Rostvertol fabrikasında helikopterin pervane kanatları son derece dikkatli bir şekilde boyanıyor, bu nedenle buradaki boya işlerini sadece kadınlar yapıyor.
Hazır bir pervane kanadının uzunluğu neredeyse 16 metre, ağırlığı ise 0.5 ton.
Neleri taşıyabiliyor
Helikopterin askeri nakliye alternatifine 85'e kadar piyade veya tam donanımlı 70'e kadar paraşütçü, ya da sedyeler üzerinde 60'a kadar yaralı asker sığabiliyor.
Sivil taşımacılık alternatifi her türlü ticari yükü taşıyabilmekte, dış yük olaraksa deniz konteynerleri, elektrik iletim hat direkleri, dev kütük desteleri bu helikoptere asılabilmekte. 'Yirmi altılar' ailesinde ayrıca yangın söndürme alternatifi de mevcut.
Rekorlar ve benzersiz nakliye işlemleri
1982- 25 tonluk yükün 4.000 metre yüksekliğe çıkarılması
1988- Afganistan'da düşürülen bir Mi-8 helikopterinin dıştan asılı olarak taşındığı askeri operasyon
1988- 2.000 kilometre uzunluğunda daire çizilerek, hava kütlesinden geçilerek gerçekleştirilen uçuş
1996- Resmi Guinness rekoru: Paraşütçülerin atlama gerçekleştirmesi için 6.500 metre yüksekliğe çıkarılması
2000'li yıllar
Rus yapımı sivil Mi-26T helikopteri, Afganistan'da arızalanan Amerikan Boeing CH-47 Chinook uçağını dıştan asılı olarak başarıyla tahliye etti.
Mi-26T helikopterinin, dışına asılı olan 'kardeşinin' (motorsuz ve rotorsuz) gövdesini taşıması.
Mi-26T helikopterinin, dışına asılı olan… bir Tu-134 uçağını taşıması.
İhracata yönelik modifikasyon
Mi-26T2V, dış görünüm itibarıyla diğer 'yirmi altılardan' pek te farklı değil. Mil Helikopter Fabrikası 'Ağır Helikopter' baş tasarımcısı Sergey Popov'a göre bu modifikasyonu öne çıkaran şey, en yeni sayısal teknolojilerle donatılmış olması.
“Devrede olan otomatik pilot, aracın pilotların müdahalesi olmadan güzergâh üzerinden ilerlemesini sağlıyor, pilotlara kalan tek iş ise sistem ve cihazların çalışma parametrelerini kontrol etmek. Motor ve taşıma (rotor) sistemleri ise herhangi bir değişime uğramadı. (Sergey Popov)
Valentin Padalka, Mi-26'nın kusursuz otomatik pilot sayesinde sivil uçakların uçtuğu hava yollarını kullanabildiğini ifade etti.
Sputnik