MENÜ
İstanbul 13°
Haber Air
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
pegasus
ABD’DEN YENİ CAATSA YAPTIRIMLARI TEHDİDİ
Savunma
11 Eylül 2022 Pazar 08:39

ABD’DEN YENİ CAATSA YAPTIRIMLARI TEHDİDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Türkiye'nin, Rus yapımı savaş uçakları alması durumunda "yeni CAATSA yaptırımlarına tabi tutulabileceğini" savundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, F-16 savaş uçaklarının ABD'den tedarikine izin verilmemesi durumunda Türkiye'nin alternatif uçak arayışı içerisine yönelebileceğine ilişkin değerlendirmelerinin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklamalar geldi.

Atina merkezli Hellas Journal'e demeç veren ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Türkiye'nin, Rus yapımı savaş uçakları alması halinde "yeni CAATSA yaptırımlarına tabi tutulabileceğini" savundu. ABD'li yetkili, Türkiye'nin "köklü ve değerli" bir NATO müttefiki olduğunu belirterek, "S-400 hava savunma sistemlerinin tedariki, tüm müttefiklerin Varşova'daki 2016 NATO Zirvesi'nde Rus teçhizatına bağımlılığı azaltma taahhütleriyle doğrudan çelişmektedir" ifadelerini kullandı.

‘CAATSA YAPTIRIMLARINA TABİ OLABİLİR’

Yetkili, "Türkiye'yi ve ABD'nin tüm ortaklarını ve müttefiklerini, Rusya'ya gelir, erişim ve nüfuz sağlayan ek S-400 sistemleri de dahil olmak üzere gelecekte Rus silahlarını ve teçhizatlarını satın almaktan kaçınmaya çağırıyoruz" dedi. Yetkili ayrıca, aksi taktirde CAATSA yaptırımlarının devreye gireceğine dikkat çekerek, "Bu tür tedarik işlemleri, ayrı ayrı ve halihazırda uygulananlara ek olarak CAATSA yaptırımlarına tabi olabilir" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin, Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satmaması halinde Türkiye'nin başka ülkelerden savaş uçağı tedarik edebileceğini açıklamıştı. Erdoğan, "Temenni ediyorum ki bu ilişkide Amerika bizi farklı yollara sevk etmesin. Yani farklı yollardan kastım, dünyada savaş uçaklarını satan yer sadece Amerika değil. İngiltere satıyor, Fransa satıyor, Rusya satıyor, her yerden bunu temin mümkün. Bunun için de bize sinyal çakanlar var" demişti.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Haber Air