Dünyanın en büyük havalimanı operatörlerinden Fraport AG, Türkiye’deki 20’inci yılını kutluyor. Fraport, Antalya Havalimanı işletmeciliğinde geride bırakılan 20 yılda kente sağlanan katma değeri, bölgeye ve şehrin ekonomisine sağladığı faydayı tarafsız bir araştırma şirketi tarafından hazırlanan Ekonomik Etki Analizi ile masaya yatırdı.
Fraport Türkiye Genel Müdürü Bilgihan Yılmaz’ın ev sahipliğinde İstanbul Çırağan Palace Kempinski’de düzenlenen Fraport, ‘Türkiye’de 20. Yıl’ buluşmasına Sivil Havacılık Genel Müdürü Bahri Kesici, Fraport AG CEO’su Dr. Stefan Schulte, İstanbul Sabiha Gökçen CEO’su Ersel Göral, Sun Express CEO’su Jens Bischof ve Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık ve Fraport AG Kıdemli Başkan Yardımcısı Holger Schaefers konuşmacı olarak katıldı.
FRAPORT’UN DÖRDÜNCÜ BÜYÜĞÜ
Antalya Havalimanı işletmesinin Fraport AG’nin ilk yurtdışı operasyonu olduğuna dikkat çeken Fraport AG CEO’su Stefan Schulte, “Şirket olarak 4 kıtada, 11 ülkede, 30 havalimanında faaliyet gösteriyoruz. Bugün yönettiğimiz varlıkların toplam değeri 8.3 milyar Euro’nun üzerinde ve 2.5 milyon metrekarelik terminal alanımız var. Uluslararası portföyümüz Fraport’u dünyanın bir numaralı havalimanı işletmecisi yapıyor. 2018 yılında tüm havalimanlarımızda 309 milyon yolcuya ev sahipliği yaptık. 1999 yılının tamamında yolcu sayısı 5 milyona bile ulaşamayan Antalya Havalimanı, 2018’de ağırladığı 32 milyon yolcu ile portföyümüzde en çok yolcu ağırlayan dördüncü havalimanı oldu. Almanya’nın nüfusu toplam 82 milyon. Fraport Antalya’ya bugüne kadar toplam 97 milyon Alman vatandaşının uçmasına aracılık etti.” dedi.
‘ANTALYA BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ’
Fraport’un yurtdışı yatırımlarının ilki olan Antalya’nın gösterdiği performans ile Fraport için önemli bir başarı öyküsü olduğuna dikkat çeken Schulte, “1999 yılında Antalya Havalimanı 60 bin metrekare alanda, 10 kapılı bir terminale sahipti. Toplam 60 kontuarı ve 12 körüğe sahip terminal 6 bagaj bandıyla hizmet veren Antalya’nın o dönemde 40 bin metrekarelik bir otoparkı mevcuttu. Bugün baktığımızda 180 bin metrekare alanda, 3 terminale sahip havalimanında, toplam 39 kapı 28 körük ve 170 kontuar yer alıyor. 100 bin metrekare otoparkla hizmet veren Antalya Havalimanı’nın 16 bagaj bandı bulunuyor. 2003 yılında Avrupa’da 28’inci sırada yer alan Antalya, 15 adım yükselerek 13’üncü sıraya geldi. 90’ların sonunda uçuş noktaları çok sınırlı olan Antalya’dan, bugün 60 ülkede 118 havayolu şirketi ile 254 uluslararası havalimanına karşılıklı uçuş yapılabiliyor” dedi.
GÜNLÜK 300 BİN EURO
Antalya Havalimanı’na bugüne kadar 450 milyon Euro’nun üzerinde terminal yatırımı yapıldığına da dikkat çeken Schulte, 1996-2009 yılları arasında Yap-İşlet-Devret modeli ile tüm terminallerin yapımlarının tamamlandığını kaydetti. 2007-2024 dönemini kapsayan ihalenin 2.1 milyar Euro bedelle kazanıldığını da vurgulayan Schulte, Antalya için günlük 300 bin Euro kira bedeli ödendiğini de vurguladı. Schulte, 1999 yılında Antalya’nın Akdeniz’deki havalimanları arasında 5 milyon yolcu ile ancak 8’inci sırada yer aldığını belirtirken, bugün 32 milyon yolcu ile bu bölgenin lideri olduğunu da hatırlattı.
‘ÇOK DAHA UZUN SÜRE TÜRKİYE’DE KALACAĞIZ’
Schulte, “Herkes birlikte çalıştığı için başarı geldi. Bu büyümeyi ve gelişmeyi devam ettirme kararındayız. Gurur duymakta haklıyız. 20 yılıdır burada olmaktan çok mutluyuz ve çok daha uzun kalacağımızı da söyleyebilirim. Çünkü çok gururluyuz” dedi. Schulte, bir soru üzerine Antalya Havalimanı sözleşmelerinin 31 Aralık 2024’te sona erdiğini belirterek,” Ama bir 5 yıl daha devam edeceğiz ve bundan da memnunuz.” cevabını verdi.
123 BİN İSTİHDAM YARATILDI
Antalya Havalimanı’nın Türkiye turizm sektörünün en önemli kapılarından birisi olduğunu ifade eden, Fraport Türkiye Genel Müdürü Bilgihan Yılmaz, havalimanlarının kent ve bölgelerin gelişiminde büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Antalya Havalimanı’nın, Fraport’un işletmesi altındaki 20 yıl boyunca bölge ve ülke ekonomisine katkılarını ölçümlemek amacıyla bir çalışma yaptıklarını belirten Yılmaz “20 yılda 2.5 milyon uçuşa ve 380 milyon yolcuya ev sahipliği yapmanın gururunu yaşıyoruz. 1999 yılında 41 bin civarında olan uçuş sayısı, 2018 sonunda yaklaşık 5 kat artarak 190 binin üzerine çıktı. Antalya Havalimanı'nın işletmesi doğrudan veya dolaylı olarak yaklaşık 123 bin kişiye iş yaratılmasına yol açtı. Bu istihdam, 762 milyon dolarına ulaşan hane halkı geliri sağlarken ve ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın binde 5'ine karşılık gelen 4,1 milyar doları aşkın katkı sağladı” dedi.
Antalya Havalimanı'nın Türkiye ekonomisine olan katkısının, son 20 yılda reel olarak oldukça yüksek bir ivmeyle arttığını kaydeden Yılmaz’ın verdiği bilgilere göre, Antalya Havalimanı’ndaki toplam istihdamın ekonomik etkisi 1999 yılına göre yüzde 387 artarken, hane halkı geliri ve katma değeri sırasıyla yüzde 393 ve yüzde 371 artış gösterdi.
2024’TE 7 MİLYAR DOLAR KATMA DEĞER
Önümüzdeki 5 yıla ilişkin beklentilerini de anlatan Yılmaz, “Eurocontrol’un baz senaryosuna göre yüzde 4,9’luk bir hava trafiği artışı ve IMF tahminlerine dayalı olarak Türkiye ekonomisi için dolar bazında yıllık yüzde 3'lük bir orta vadeli büyüme potansiyelini göz önüne aldığımızda, 2024 yılında Antalya Havalimanı'ndaki faaliyetlerden kaynaklanan istihdam toplam 193 bin, bu faaliyetlerden elde edilen hane halkı geliri 1,5 milyar dolar, yarattığı katma değer ise yaklaşık 7 milyar doların üzerine çıkıyor. Yaratılan katma değer, Türkiye’nin milli gelirinin binde 8'ine denk geliyor” diye konuştu.
Bundan 20 sene önce Türkiye genelindeki yıllık uçuşların sayısının 390 bin civarında olduğunu anlatan Yılmaz, yıllık uçuş sayısının 20 yıl önceye göre 4 kat artarak 1.5 milyonu aştığını kaydetti. Yılmaz’ın verdiği bilgilere göre, 1999 yılında tüm Türkiye’de toplam 16.5 milyon yolcu uçakla seyahat ederken, 2018’de bu rakam 13 kat artışla 210 milyonu aştı. ICAO verilerine göre, ton/km başına gelirlerde Türkiye dünyada 8’inci Avrupa’da ise 3’üncü sırada yer alıyor. Aynı şekilde 1999 yılında 935 ton olan hava kargo miktarı, yıllık ortalama yüzde 6 artarak 2018 yılında 3.8 milyon tona ulaştı.
TÜRKİYE BÜYÜMEDE DÜNYAYI İKİYE KATLADI
Türkiye’de havacılık endüstrisinin son 20 yılda ortalama yüzde 10.2 oranında büyüyerek, 5.8 olan dünya ortalamasını ikiye katladığına dikkat çeken Yılmaz, sektörün 2009 yılındaki 7.6 milyar dolar olan yıllık cirosunun son 10 yılda iki katına çıkarak 15 milyar dolara ulaştığını ifade etti.
‘HEDEFİMİZ TURİZMİ 12 AYA YAYMAK’
Havacılık ve turizmin birbirini besleyen iki sektör olduğunu ifade eden Yılmaz, son 20 yılda gelişmelere bakılırsa hava trafiğinin büyümesiyle turizmin geliştiğini, turizmin gelişmesiyle de hava trafiğinin arttığını belirterek, “Turizmin yaz aylarına sıkışması belki de geliştirilmesi gereken husus. Yaz aylarında 7 aylık dönemde müthiş bir trafiğimiz var. Yaz aylarında trafiğimizin yüzde 85 gerçekleştiriyoruz. Bunu değiştirmek istiyoruz. Turizm sektörü ile büyümek öncelik bizim için. Kış aylarında havayollarına destek programımız var. Turizmi 12 aya yaymak stratejik hedefimiz. Antalya, İstanbul’dan sonra en çok yabancı turisti ağırlayan havalimanıdır. Zaman zaman geçmiş yıllarda İstanbul’u geçmişizdir” dedi.
KESİCİ: KIŞ TURİZMİ İLE İLGİLİ ÇALIŞTAY YAPABİLİRİZ
Sivil Havacılık Genel Müdürü Bahri Kesici, ülkemize yaptıkları katkıdan dolayı Fraport’a teşekkür ederken, havacılık ve turizmin iç içe geçmiş iki sektör olduğuna vurgu yaptı. Kesici, “Fraport, profesyonel bir firma, biz de elimizden gelen desteği yapmaya hazırız. IC ile başlamışlardı şimdi TAV’la devam ediyorlar. TAV da Türkiye’nin ve dünyanın dinamiklerini çok iyi bilen bir firma. Bu birlikteliğin çok katkı yapacağını düşünüyoruz. 5 milyondan yolcuyla başlayıp 30 milyona çıkmak büyük bir başarı. AK Parti döneminde ülkemizde havacılık liberalleştikten ve serbestleştikten sonra ‘Her Türk vatandaşı uçacak’ düsturuyla 210 milyon yolcuya ulaşmış vaziyette. 126 ülkede 316 destinasyona ulaşmış durumda. Böyle bir destinasyona ve networka sahip ülke yok. Bu anlamda dünyanın en büyüklerinden bir tanesi. 172 ülkeyle sivil havacılık anlaşmamız var. Kış turizmiyle ilgili paketten bahsedildi. Kış için ücretleri sıfırlayalım veya çok aşağıya çekelim ki, insanlar gelsin. Her grup kendi kararını verecektir. SHGM olarak bir çalıştay yapabiliriz bu konuyla ilgili. Kış turizmini daha fazla destekleyecek bir yapılanma içerisine girebiliriz” diye konuştu.
GÖRAL: TÜRKİYE 10 YILDA İLK 10’A GİRECEK
‘Türkiye Havacılık ve Turizm Sektöründeki Gelişmeler’ konulu panelde konuşan İstanbul Sabiha Gökçen CEO’su Ersel Göral, dünyada havacılık sektöründe yaşanan gelişmelere değindi. Dünyada 4,2 milyar insanın havayoluyla seyahat ettiğini hatırlatan Göral, IATA verilerine göre havacılıktaki büyümenin doğu eksenli devam edeceğini belirtti. Türkiye’nin toplamda havayoluyla seyahat eden yolcular sıralamasında dünyada şu anda 16.sırada bulunduğunu ifade eden Göral, “IATA’nın 2018 raporuna göre önümüzdeki 20 yıl içerisinde Türkiye’nin ilk 10 a girmesi, hatta 9 olması hedefleniyor. Bizim tahminimiz, bu 20 yıl değil, önümüzdeki 10 yıl içerisinde gerçekleşecek ve Türkiye ilk 10’a girecek. Çünkü önümüzdeki 10 yıl, en az 5 yıl süreyle çift haneli büyüme hedefliyoruz sivil havacılık sektörü olarak. “dedi. Göral, THY filosunun ve yolcu sayısının son 10 yılda 3 kat büyüdüğünü, yine Pegasus Havayolları’nın 2008 yılında 4 milyon yolcuya hizmet verirken, geçen yıl 30 milyon yolcuya hizmet verdiğini, Türkiye’de havayolu şirketlerinin uçak sayısının 560’ın üzerine çıktığını, tüm havalimanlarında geçtiğimiz yıl 210 milyon yolcuya hizmet verildiğini açıkladı. Sabiha Gökçen Havalimanı ikinci pistinin önümüzdeki yılın ikinci yarısında biteceğini söyleyen Göral, 2023 yılında 75 milyon turist ve 65 milyar dolar gelir beklentisinin bulunduğunu hatırlattı.
AYIK : DİJİTALLEŞME İLE BİREYSEL SEYAHATLER ARTACAK
Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık da turistlerin ülkelerle ilk karşılaştıkları yerin havalimanları olduğunu ifade ederek, “Bir hizmet bütünü var. Mükemmel olursa sonuç da mükemmel oluyor. Dünyada neler oluyor? Küreselleşme her şeyi değiştirdi. Bizi de değiştirdi. Alışkanlıklarımızı da değiştirdi. Birçok alanı etkiledi. Turizm en çok etkilenen alanlardan birisi. Bilgi transferi arttı, dünya küçüldü, insanlar daha çok seyahat etmeye başladı. Ucuz havayolları çoğalınca insanlar kolay seyahat eder hale geldi. Otelcilik de farklı gelişmeye başladı. Türkiye en önemli turizm destinasyonlarından birisi oldu. Altıncı ülke konumunda. 2019’da 50 milyonun üzerinde bir rakamı göreceğiz. Dünyada en hızlı büyülen alanlardan biri turizm. 1.4 milyar insan seyahat ediyor. Yüzde 57’den fazlası uçakla yapılan seyahatler. Türkiye parlayan yıldızlardan birisi oldu, sürekli büyüme trendi içerisinde son 30-40 yılda Ürün geliştirme konusunda son derece dinamik. 2015 ve 2106 sıkıntılı yıllar gözüktü bizim için. Ama ne kadar güçlü bir turizm ülkesi olduğumuzu 2017’de gösterdik. Hızlı geri dönüş oldu. Dijitalleşme ile beraber bireysel seyahatler artacak. Belki yeni modeller gelecek, her şey kişiselleşmeye başlayacak. Her şey dahil sistemi bile değişebilir“ şeklinde konuştu.
BISCHOF: BEN DE TÜRKİYE’YE GÜVENİYORUM
Sun Express CEO’su Jens Bischof da yaptığı konuşmada, Türkiye’de çalışmanın kendisini heyecanlandırdığını ve mutlu ettiğini açıklayarak, “Burada çalışmak bize çok gurur veriyor. Ben de Türkiye’ye çok güveniyorum. Özel sektör çok canlı, bugün herkes uçabiliyor, fiyatlar makul. 32 milyon insanı Antalya’ya getirdik. Çok hızlı bir yıl yaşadık. 2019’da Antalya Akdeniz havzasında en büyük havalimanı haline geldi. Havalimanındaki hangarımızı genişletmek, filomuzu büyütmek hedefimiz. Türk-Alman birlikteliği beni çok gururlandırıyor ve sevindiriyor” dedi.
Fraport AG Kıdemli Başkan Yardımcısı Holger Schaefers de mevsimselliğe odaklanılması gerektiğini belirterek, “Kış döneminde de yolcuların rahatının sağlanması lazım. Antalya’yı bir marka olarak genişletmek ve kış bileşenini de getirmek gerekir. Antalya’nın marka algısını kış trafiği için de başarmak istiyoruz ve bu kapsamda sosyal medyada tanıtımlara başladık” diye konuştu.
RAKAMLARLA ANTALYA HAVALİMANI
• Antalya Havalimanı’nın 1999 yılında 5 milyon olan yolcu sayısı, her yıl ortalama yüzde 10 artarak 2018’de 32 milyona ulaştı ve Fraport’un en önemli başarı öykülerinden biri haline geldi.
• 1999 ila 2018 yılları arasında toplam 373 milyon yolcuya hizmet verildi.
• Ağustos 2018’de bir rekora imza atıldı ve bir ay içinde 1999’da bir yılda kaydedilen toplam yolcu sayısı aşıldı.
• 2019’da tüm zamanların yeni yolcu rekoru bekleniyor: Özellikle dış hatlarda 2019 yılının dokuz aylık döneminde yüzde 17’lik bir artış kaydedildi.
• Türk Rivierası’nın ana turizm kapısı olan Antalya Havalimanı’na 2018’de yabancı turistlerin % 99.7’si uçakla geldi.
• Türkiye’de tüm yolcuların yüzde 15’i ile 3’üncü sırada
• Türkiye’de iç Hatlar yolcularının yüzde 7’si ile 5’inci sırada
• Türkiye’de dış hatlar yolcularının yüzde 25’i ile 2’inci sırada
• Toplam uçuşların yüzde 12’si ile 3’üncü sırada
• Büyük havalimanları arasında son 20 yılda en hızlı büyüyen havalimanı (Sabiha Gökçen 20 yıl önce aktif olmadığı için hesaba katılmamıştır)
Süleyman ŞEN-Haberair.com