MENÜ
İstanbul 11°
Haber Air
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
pegasus
HİNDİSTAN TARİH YAZMAYA HAZIRLANIYOR
Dünyadan
23 Ağustos 2023 Çarşamba 14:41

HİNDİSTAN TARİH YAZMAYA HAZIRLANIYOR

Hindistan bugün Ay'a inmeyi planlayan Chandrayaan-3 isimli misyonuyla tarih yazmaya hazırlanıyor. İniş, Luna-25'in aynı bölgeye inmeye çalışırken düşmesinden birkaç gün sonra gerçekleşmiş olacak.

Chandrayaan-3 başarılı olursa Hindistan, Ay'ın az keşfedilen güney kutbu yakınına inen ilk ülke olacak. Ana hedeflerinden biri, bilim insanlarının gelecekte Ay'da insan yerleşimini destekleyebileceğini söylediği su bazlı buzları keşfetmek.

Hindistan'ın girişimi, Rusya'ya ait Luna-25'in aynı bölgeye inmeye çalışırken düşmesinden birkaç gün sonra gerçekleşiyor. Başarılı olursa, Ay'a yumuşak iniş gerçekleştiren dördüncü ülke olacak; daha önce bunu başaran üç ülke ABD, Sovyetler Birliği ve Çin'in hepsi ekvator çizgisine yakın bir yere inmişti.

Hindistan'ın 2019'da Chandrayaan-2 misyonunu güney kutbu yakınına indirme girişimi başarısızlıkla sonuçlanmıştı ve araç Ay’ın yüzeyine düşmüştü. Artık tüm gözler Chandrayaan-3'te. Uzay aracı, 14 Temmuz'da Hindistan'ın güneyindeki Sriharikota Uzay Merkezi’nden kalkış yaptı.

Hindistan Uzay Araştırma Örgütü'nün (ISRO) kurucusu Vikram Sarabhai'nin anısına Vikram adı verilen iniş aracı, orta bölümünde Sanskritçe 'bilgelik' anlamına gelen Pragyaan adlı 26 kg'lık geziciyi taşıyor. İndiğinde, altı tekerlekli keşif aracı hareket etmeye başlayacak ve Ay yüzeyindeki kayaların ve kraterlerin etrafında dolaşarak gönderilecek önemli verileri ve görüntüleri toplayacak.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Haber Air