Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), yer hizmetleri sektörünün dayanıklılık kazanmasını ve uzun vadeli sürdürülebilirliğini sağlayacak üç önceliğin altını çizdi. Etihad Havayolları sponsorluğunda Abu Dabi'de düzenlenen 35. IATA Yer Hizmetleri Konferansı'nda (IGHC) özetlenen öncelikler şunlar:
Etkili personel alımı ve elde tutma
Küresel standartların tutarlı bir şekilde uygulanması
Dijitalleşmeyi ve otomasyonu hızlandırma
IATA'nın Yer Operasyonları Direktörü Monika Mejstrikova, yer hizmetlerinin mevcut durumu ve geleceğe yönelik önceliklerinin tartışıldığı konferans hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:
"Havacılık endüstrisi için yoğun bir Kuzey Yarımküre yaz seyahat sezonu olacak ve yer hizmetleri sektörünün buna hazır olması gerekecek. Kısa vadede artan trafiğe hazırlanmak için hızlı hareket etmeliyiz. Yeni çalışanların verimli bir şekilde işe alınmasını gerçekleştirmek ve güvenlik alanındaki darboğazları azaltmak için hükümetlerle birlikte çalışmak önem arz ediyor. Daha uzun vadede ise daha etkili personel alımı ve elde tutma, küresel standartları uygulama ve dijitalleşme ile otomasyonu hızlandırma, dayanıklılık oluşturmak ve sürdürülebilirliği sağlamak için kritik olacaktır. "
Etkin Personel Alımı ve Tutma
Yakın tarihli bir IATA anketi, yer hizmetleri profesyonellerinin %37'sinin 2023'ün sonuna kadar personel sıkıntısı beklediğini ve %60'ının sorunsuz operasyonlar sağlamak için yeterli kalifiye personele sahip olmadıklarını düşündüklerini ortaya koydu. Ek olarak, ankete yanıt verenlerin %27'si mevcut çalışanlarının yakında ayrılacağından endişelerini dile getirdi.
Çalışan sürdürülebilirliği hakkında Mejstrikova: " İstikrarlı bir yer hizmetleri yetenek tabanı oluşturmak çok önemli. Bunu rampa çalışmasını daha çekici hale getirerek başarabiliriz. Personeli zor ve tehlikeli görevlerden kurtarmak, sürekli öğrenme ve kariyer gelişimi kültürünü teşvik etmek ve çalışanlar için güvenli ve kapsayıcı bir ortam sağlamak adına otomasyonu benimsememiz gerekiyor "dedi.
IATA, işgücü kıtlığını hafifletmeye yardımcı olmak için bir dizi öneride de bulundu:
Hızı ve verimliliği artırmak için daha fazla çevrimiçi değerlendirme ile yetkinlik tabanlı eğitimin uygulanması
İşe alım sürecini hızlandırmak ve fazlalığı azaltmak için güvenlik eğitiminin ve çalışanların geçmiş kayıtlarının yetkililer arasında tanınması
İnsanları fiziksel olarak zorlayıcı görevleri yerine getirmekten kurtarmak için süreçlerin otomasyonu
Kariyer gelişimini teşviketmek ve yıllarca süren eğitim ve becerileri ödüllendirmek.
Diğer yandan IATA, personeli elde tutmayı ve profesyonel büyümeyi destekleyen bir Ground Ops Eğitim Pasaportu uygulamasını başlattı. Uygulama vasıflı personelin çapraz kullanımını teşvik etmek için yer hizmetleri, havayolları ve havalimanları arasında karşılıklı olarak beceri ve eğitimin tanınmasını sağlayacak.
Eğitim pasaportu uygulaması için Mejstrikova şunları söyledi:
"Çalışanlarımızı başarı için güçlendirmemiz gerekiyor. Eğitim pasaportunun gerçek faydalanıcısı çalışandır. Karar vericiler eğitim kayıtlarına erişebilecek ve bilgi ve becerilerini devam eden profesyonel gelişim için kullanmalarına izin verecekler. Yetenek gelişimine endüstri çapında bir yaklaşım, ilgili herkes için verimlilik açısından büyük faydalar sağlayacaktır.
Süreçlerin Küresel Standardizasyonu
Küresel standartlar, güvenli ve verimli operasyonların temelidir. Yer hizmetleri çalışanları için iki temel araç, IATA Yer Operasyonları El Kitabı (IGOM) ve IATA Yer Operasyonları için Güvenlik Denetimi'dir (ISAGO).
IGOM: IATA, dünya çapında operasyonel tutarlılık ve güvenliği sağlamak için yer hizmetleri endüstrisine IGOM'un küresel olarak benimsenmesini hızlandırma çağrısında bulundu. Bunu desteklemek için IATA, IGOM Portalını başlattı. Havayollarının ve yer hizmetleri çalışanlarının şirket prosedürleri ile IGOM arasındaki boşluk analizlerinin sonuçlarını paylaşabilecekleri, uyumlaştırma ve sürüş verimliliği için küresel bir ölçüt sunan kullanıcı dostu bir çevrimiçi platform. 140'tan fazla havayolu şirketi hizmetlerine abone oldu ve Portal şimdi yer hizmetleri sağlayıcılarına (GHSP'ler) açılıyor.
ISAGO: Dünya çapında 40'a yakın havaalanı ve düzenleyici, izleme / uyumluluk, performans veya lisanslama sistemlerini iş birliği anlaşmaları yoluyla tamamlaması için ISAGO'yu onayladı. IATA, daha fazla hükümeti, daha fazla uyumlaştırma, Güvenlik Yönetim Sistemi (SMS) uygulaması ve mükerrer denetimlerin azaltılması da dahil olmak üzere önemli faydalar sağlamak için gözetim için düzenleyici çerçevelerinde ISAGO'yu tanımaya çağırdı.
BAGAJ ALANI
IATA'nın daha fazla standardizasyon çağrısında bulunduğu bir diğer alan da bagaj alanı. IATA, gerçek zamanlı takip, elektronik çanta etiketleri ve Bluetooth teknolojisindeki yeni gelişmeleri yansıtmak için bagaj standartlarını güncellemek için çalışıyor.
Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Mejstrikova: "Hepimiz bagaj kaybetmenin hayal kırıklığını biliyoruz ve bagaj kayıplarının endüstriye maliyeti şaşırtıcı. 2019 yılında, 25,4 milyon bavul kaybedildi veya ertelendi ve bu kayıplar 2,5 milyar dolarlık bir faturayla sonuçlandı. IATA, iş birliği ve inovasyon yoluyla bagaj taşımayı iyileştirmeye kararlıdır" dedi.
Dijitalleşme ve Otomasyon
Dijitalleşme ve otomasyon, hem sürdürülebilirliği hem de verimliliği artırmak ve süreç iyileştirmelerini yönlendirmek için kritik öneme sahiptir. IATA üç öncelik belirledi:
Rampa Dijitalleştirme - IATA'nın Yer Operasyonları Dijitalleştirme ve Otomasyon Çalışma Grubu (GAD), havayolları için standartlaştırılmış iletişim ve gerçek zamanlı ağ izleme sağlamak için Zaman Damgaları Geri Dönüşü (XTST) mesajını geliştirdi. XTST standardının uygulanması, yer hizmetleri gecikmelerini küresel olarak %5'e kadar azaltabilir.
Yük Kontrolü Dijitalleştirme – IATA, gerçek zamanlı güncellemeleri mümkün kılarken iş yükünü, maliyetleri ve hataları azaltmak için yeni X565 dijital standardını kullanarak yük kontrolünün otomasyonuna öncülük ediyor.
GSE Otomasyonu - gelişmiş yer destek ekipmanına (Gelişmiş GSE) geçiş, zemin hasarı maliyetlerini potansiyel olarak %42 oranında azaltır ve daha güvenli bir ortam yaratır. Otonom GSE denemeleri halihazırda 15'ten fazla ülkede devam etmektedir. Gelişmiş GSE'ye geçiş sadece güvenliği artırmakla kalmaz, aynı zamanda CO2 emisyonlarını yılda 1,8 milyon ton azaltarak daha sürdürülebilir bir endüstriye katkıda bulunur.
Mejstrikova, yer hizmetleri ile ilgili sonuç değerlendirmesinde, "Yer operasyonları karmaşıktır ve gecikmelerden kaynaklanan her geri dönüş, yer hizmetleri koordinatörü için bir felakettir. Ancak teknoloji ve iletişimdeki ilerlemelerle, rampadaki personel için daha iyi bir çalışma deneyimi sağlarken, gecikmeleri önleyebilir, operasyonları daha güvenli, daha verimli ve çevresel olarak daha sürdürülebilir hale getirebiliriz "dedi.