MENÜ
İstanbul 24°
Haber Air
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
pegasus
KAAN’IN MAKETİNE GÖBEKLİTEPE’Yİ RESMETTİ
Türkiye'den
22 Eylül 2024 Pazar 22:45

KAAN’IN MAKETİNE GÖBEKLİTEPE’Yİ RESMETTİ

Sanatçı Serra Erdoğan sıra dışı sanat yönüyle bugüne kadar kumaş ve çeşitli objelere işlediği sanatını, milli muharip uçağımız Kaan’ın maketine Göbeklitepe’yi modernize ederek resmetti.

Ressam Sayime Serra Erdoğan, kendine özgü fütürist teknikle maket uçaklara Türkiye'nin kültürel değerlerini yansıttığı sanatını "çelik kanatlarla" gökyüzüne taşımak istiyor.

Herkes gökyüzünü resmedebilir ama gökyüzüne resim yapacak bir ismi tarih henüz görmemiştir. Mağara duvarları ile başlayan resmetme aşkı, bu seferinde öyle bir ilke imza atıyor ki, belki de mağaralardan sonra ilk defa bu seferinde sadece bu konuşulacak!

Serra Erdoğan, “Bu mesele sadece sıra dışı olmak için değil, bir ötesine geçip, ilklerden biri olmayı hedefliyorum. Bu benim sanatçı bakış açımın temelini oluşturuyor. İlk defa altı yaşındayken, uçan gemileri günlüğüne işleyen Fatih Sultan Mehmet Han, büyüdüğünde gemileri karadan yürüterek tarihe geçmiştir. Çocukluk hayallerini yarına taşıyan Fatih Sultan Mehmet Han, cihan padişahı olmayı başarmıştır, benim de hedefim insanların gönüllerini ilk defa ve sıra dışı bir şekilde fethetmek.

Anadolu medeniyet mirasını, gelecek kuşaklara aktarmak, aktarırken cengaver olduğumuz kadar barışçıl medeniyetimizi hem bugünün çağdaşlarına hem de gelecek kuşaklarına aktarmak hedefleniyor. Medeniyetler at sırtında kılıç ve kalkanla kurulmaz, insanları kültür ve sanatla da birleştirmeniz gerekir. İşte bu sanatın kaynağında gökleri milli muharip uçaklarının soğuk yüzüyle değil, renkleriyle buluşturmak var hedefimde” şeklinde konuştu.

Gökler Sadece Gökkuşağı ile değil Serra Erdoğan’la da Renklenecek

Serra Erdoğan, ‘Havada Sanat’ başlığı altında geçmişin perspektifinden günümüz ufkuna bakarak özellikle kumaş ve tuvallerde uyguladığı Göbeklitepe, antik Yunan kalıntıları, Efes antik şehri gibi temaları artık Çelik kanatlarla dünyaya taşıyacak.

‘İstikbal Göklerdedir’ demiştir Mustafa Kemal Atatürk. İlk kadın pilotumuz Sabiha Gökçen’den sonra ilk gökyüzü ressamımız Serra Erdoğan, milli muharip uçaklarımızı renklendiriyor.

Göbeklitepe gibi dünya mirası birçok tarihi harikasıyla birleştirip gözler önüne serecek olan sanatçı Serra Erdoğan, daha önceleri boyadığı THY Maket uçaklarıyla büyük beğeni toplamıştı. Venezüela Büyükelçisi gibi önemli isimlerin ilgi odağı da olan sanatçı, uyguladığı desenleri sadece maketlerle değil, jetlerimize de uygulamayı hedefleyerek bir ilke daha imza atacak. “Bu gidişle sadece kumaş ve tuvalleri değil, gökleri de boyayacak. Gökkuşağından sonra insan eliyle ilk defa göklere renk katmak ancak sanatla olabilirdi” diyen Serra Erdoğan, daha önceleri de yaptığı çalışmalarla tüm dikkatleri üstüne çekmişti.

“Milli Muharip Uçağı boyamak da olsa sanat yine sanattır” diyor Serra Erdoğan. Çünkü bazen barışın teminatıdır sanat. Evet cümle içerisinde ne kadar kaçınırsak kaçınalım, savaşmanın da sanatı vardır ama bu militarist bir hareket olsun diye değil, militarist bir hareketi sanatla elden geldiğince durdurma kalkışmasıdır aslında. Milli gururumuzu bir yana bırakamayız ve yeni nesil muharip uçağımızı sanatla iç içe buluşturmalıyız. Ne kadar cengaversen o kadar barış yanlısısındır çünkü.

Geçmiş yıllara ait bir fotoğraf arşivini tararken, çok hoşuna giden bir fotoğraf karesine rastlıyor sanatçı. Anti militarist ama muharebe etmeden, güzellikle, ince bir ruhla, askerlerin namlusunun ucuna çiçek koyan bir genç ve bundan çok etkileniyor. “Bu da namluya çiçek koymanın başka bir yolu olsa gerek” diye düşünüyor. Sanatını icra etmek için bu sefer milli muharip uçağı tuval olarak kullanıyor Serra Erdoğan. Aynı zamanda bir ironinin altına da imzasını atıyor; Anadolu Medeniyetinin en eski mirası olan Göbeklitepe’yi, yine Anadolu Medeniyetinin en yenisi KAAN ile birleştirerek. Bu; teknolojiyi, sanatı, medeniyeti, anti militarist hareketi ve barışı bir araya getirmenin belki de en ilginç ve sıra dışı metodu olacak.

YERDEN GÖĞE KADAR SANAT!

Erdoğan, “Sadece tepeden tırnağa değil, yerden göğe kadar hak ve adaletin gerçek müdavimleri olduğumuzu dünyaya haykırmak ve göstermek için Kaan’ı boyadık.”

Namluya çiçek koyacak kadar barışçıl,

Hakkı savunacak kadar cesur

Daha barışçıl dünya düzeni için güncelleme…

Aslında bütün olayın özetinde bu var. Çünkü muharebelerin kazananı olmaz ama kesin ve mutlak mağlubu insanlıktır. Size kimse adalet ısmarlamaz, kimse adaleti adil bir şekilde teslim etmez, madem öyle bir gerçek vardır, kendi adaletini kendin tesis edeceksin!

Peki bu neden sanatla birleşmesin?

Göğün ebabibilleri dosta çiçek düşmana gözdağı vermek için varlar.

Anadolu medeniyetinin en eskisini, en yenisinin üzerine işlenmesi…

Bu bizi muharebenin dahi soluk gri tonlarından renkli dünyasına taşıyacak bir barış hareketidir. İşte bu duygularla uçaklarımızı ve uçak maketlerimizi renklendireceğiz ve yarının nesillerine barışçıl yanımızı da göstermiş olacağız. Çünkü bu aslında yarınlara barışçıl bir millet olduğumuzun da imzasıdır. Medeniyet ve medeni olmak bunu gerektirir. Medeniyet barıştan beslenir” diyor.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Haber Air