Türk Hava Sahası ile havalimanlarında uçuş emniyetini etkileyen, hava trafik yönetim hizmetleri emniyet performansıyla bağlantılı olarak raporlanan olayların incelenmesi sonucu elde edilen bilgilere dayanarak SHGM Genel Müdürlüğünce 2019 yılı ATM ile Bağlantılı Emniyet Olayları Yıllık Değerlendirme raporu hazırlandı.
2019 yılında SHGM’ye rapor edilen ve inceleme süreci tamamlanan olaylarda bir önceki yıla göre yüzde 49,53’lük bir artış yaşandı. Bu artışın, ATM ile Bağlantılı Emniyet Olaylarındaki raporlamalara ilişkin farkındalığın artışındaki devamlılıktan kaynaklandığı değerlendiriliyor.
SHGM’den yapılan açıklamada, “Anılan bu olaylara ilişkin olarak uçuş emniyetinin sağlanmasını teminen Genel Müdürlüğümüzce olay bazından alınan gerekli önleyici ve düzenleyici tedbirlere ilaveten proaktif bir yaklaşım ile;
Eğilim tespit edilen ATM ile bağlantılı emniyet olaylarına yönelik farkındalıkların sağlanabilmesi için dört adet emniyet bülteninin hazırlanması ve yayımı sağlandı.
2019/1 sayılı Hava Trafik Kontrolörleri ve Pilotlar için Standart Freyzyoloji konulu Hava Seyrüsefer Emniyet Bülteni
2019/2 sayılı Hava Trafik Kontrolörleri ve Pilotlar için ACAS Uygulamaları konulu Hava Seyrüsefer Emniyet Bülteni
2019/3 sayılı Hava Trafik Kontrolörleri ve Pilotlar için Hava Sahasının İzinsiz İhlali konulu Hava Seyrüsefer Emniyet Bülteni
2020/1 sayılı Uçaklara Lazer İşaretçilerinin Tutulması konulu Hava Seyrüsefer Emniyet Bülteni
Pist ihlallerine yönelik ilgili paydaşların katılımıyla 2019 yılı ikinci çeyreğinde Pist İhlalleri Çalıştayı, üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde ise toplantılar düzenlenerek olayların analizi ve bu bağlamda alınması gereken tedbirler değerlendirildi.
Pozitif emniyet kültürünün geliştirilebilmesi için raporlama süreçlerine yönelik olarak 2019 yılı üçüncü çeyreğinde tüm hava yolu işletmelerine, dördüncü çeyreğinde Genel Havacılık ile Eğitim Kuruluşlarına bilgilendirmeler yapıldı.
Olaylara ilişkin olarak yapılan değerlendirmeler sonrası hava seyrüsefer hizmet sağlayıcı kuruluş ve hava yolu işletmeleri ile diğer ilgili kuruluşlar tarafından organizasyonel faktörler ile emniyet bariyeleri göz önüne alınarak ilgili personele eğitim aldırılması, olaylara özgü emniyet bültenlerinin hazırlanması ve gerektiği durumlarda prosedürel değişikliklerin yapılması sağlandı.
Ayrıca olayların raporlanmasına yönelik olarak farkındalığın artırılması, raporlama kültürünün oluşturulması, raporlama sürecinde yaşanan problemlere çözüm bulmak için hava yolu işletmelerine 2018 yılı 3 ve 4 üncü çeyreklerinde bilgilendirmeler yapıldı.
ATM alanında hava trafik kontrol personeli eğitimlerinde yeni bir yaklaşım ile yeterlilik bazlı eğitim modeline geçiş süreci tamamlanarak uygulanmaya başlanıldı.” denildi.
2019 Yılı ATM ile Bağlantılı Emniyet Olayları Yıllık Değerlendirme Raporu İçin Tıklayınız