Almanya’nın başkenti Berlin yakınlarındaki Dahlewitz'de yapılan testte UltraFan® güç şanzımanının 87.000 beygir gücüne ve 64 megawatt'a, yani 89 bin nüfuslu bir şehrin güç ihtiyacını karşılayabilecek verime ulaştığı belirtildi. Bu test ile birlikte yıl içinde teslim edilecek olan ve yapımı devam eden UltraFan gösterici motorunun, UF001 için tasarlanan şanzıman ile ilgili önemli bir dönüm noktasını tamamladığı ifade edildi.
Dar ya da geniş gövdeli uçaklar için ölçeklenebilir olan UltraFan, Rolls-Royce'un seyahati daha sürdürülebilir hâle getirme misyonunun önemli bir parçası. Gaz türbinleri, yıllar boyunca uzun mesafeli havacılığın bel kemiğini oluşturmaya devam edecek. UltraFan'ın verimliliği ise, kısa vadede geleneksel jet yakıtından daha masraflı ancak daha sürdürülebilir olan yakıtlara geçişte endüstri ekonomisini geliştirmeye yardımcı olacak. Motorun ilk testi yüzde 100 Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) ile gerçekleştirilecek.
Rolls-Royce Güç Çekiş Sistemleri, Alt Sistem Yöneticisi Dr. Holger Klinger, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Bu rekor, UltraFan programımız için kritik önem taşıyan bu bileşenin performansını ve dayanıklılığını gözler önüne seren büyük bir zafer. Bu güç çekiş sistemi teknolojisi, yeni nesil Rolls-Royce jet motorlarının başarısının merkezinde yer alıyor. Rolls-Royce olarak mühendislik sınırlarını zorladığımızı görmek bizleri gururlandırıyor.”
Güç Çekiş Sistemi (PGB), UltraFan motor için kritik bir rol oynuyor ve çeşitli itiş gücü sistemlerinde mükemmele yakın verimlilik seviyeleri sağlanmasına yardımcı oluyor. Planeter bir dişli tasarımına sahip olan sistemde her bir ‘dişli, bir Trent XWB motorunun gücünü tam gaz kapasitesinde tutabiliyor. Geliştirilen tasarım sayesinde öndeki fan düşük hızda çalışırken motorun arkasındaki türbinin ise çok yüksek hızda çalışabilmesine olanak tanınıyor. Bu sayede UltraFan motoru oldukça verimli hale geliyor ve ilk nesil Rolls-Royce Trent motorlarına kıyasla yüzde 25 daha fazla yakıt tasarrufu sağlıyor.
20 FORMULA 1 ARACININ GÜCÜNE EŞ DEĞER GÜÇ ÜRETİYOR
Doğrulama, dayanıklılık ve emniyete odaklanan ilk prototip çekiş sistemi geliştirme testlerine 2017 yılında Dahlewitz'deki özel PGB sınama tesisinde başlandı. Titizlikle yürütülen test sürecinde ise güç şekiş sistemi 650 saatten fazla teste tabi tutuldu ve Formula 1 organizasyonundaki 20 aracın tümüne eşdeğer gücü yönetme yeteneği kanıtlandı.
Öte yandan Güç Çekiş Sistemi (PGB), yüksek güç testinin yanı sıra kalkış, tırmanma, yan yatma ve alçalma gibi aşamalarla, çekiş sisteminin uçuş hâlindeki bir uçağın kanadında maruz kaldığı etkiyi simüle eden Attitude Rig düzeneğinde de testlere tabi tutulmaktadır.