MENÜ
İstanbul 13°
Haber Air
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
pegasus
SUUDİ ARABİSTAN İLE KATAR ANLAŞTI
Dünyadan
5 Ocak 2021 Salı 11:53

SUUDİ ARABİSTAN İLE KATAR ANLAŞTI

Suudi Arabistan ile Katar arasında ilişkilerin normalleştirilmesi görüşmelerinde ABD ile birlikte arabuluculuk yapan Kuveyt, Suudi Arabistan'ın Katar ile hava, kara ve deniz sınırlarını bu geceden itibaren yeniden açacağını açıkladı

Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Ahmed Nasser el Sabah'ın Kuveyt TV'de duyurduğu gelişme bugün Suudi Arabistan'ın El Ula kentinde yapılacak Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi öncesi yaşandı. Bir ABD'li diplomat da, zirvede yaklaşık 3 buçuk yıldır süren anlaşmazlığı sonlandıracak imzaların atılacağını belirtti.

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el Sani'nin, Suudi Arabistan Kralı Salman'ın zirveye katılması için gönderdiği daveti kabul ettiği de açıklandı. Bugün yapılması beklenen imza törenine ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Jared Kushner'in de katılacağı belirtildi.

Kuveyt ve özellikle ABD'nin yoğun arabuluculuk çalışmaları son aylarda hız kazanmış, Aralık ayında yapılan açıklamada, ilişkilerin normalleştirilmesi için yürütülen görüşmelerde ilerleme sağlandığı ve anlaşmanın yakın bir zamanda sağlanabileceği belirtilmişti.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, 41. KİK Zirvesi'ne katılmak üzere Suudi Arabistan’a gitti. Katar Emiri, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından havalimanında samimi bir şekilde karşılandı.

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, Haziran 2017'de Katar'ı "teröre destek vermekle ve bölgeyi istikrarsızlaştırmayı hedefleyen politikalar gütmekle" suçlamış, ardından bu dört ülke Katar'a 13 maddelik bir talep listesi sunmuştu. Bunun reddedilmesinin ardından Katar'a hem ambargo uygulamaya başlamış hem de diplomatik ilişkileri kesmişti.

Sunulan talepler arasında Katar'daki Türk askeri üssünün kapatılması, medya kuruluşu El Cezire'nin yayınını durdurması, İran'la ilişkilerin zayıflatılması ve Yemen'deki isyancı Husilere desteğin sonlandırılması da bulunuyordu. Katar ise cihatçı örgütleri desteklediği iddialarını reddediyordu.

Türkiye, ambargonun ardından Katar'a en büyük desteği veren ülkelerden olmuştu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Haber Air