Türk Hava Yolları küresel ölçekte devam eden jeopolitik gerilimler, uçak üretiminde yaşanan darboğaz ve motor problemlerine rağmen çevikliği ve geniş uçuş ağı sayesinde büyümesini kesintisiz sürdürerek yılın ikinci çeyreğinde toplamda 22,1 milyon yolcu taşıdı.
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA’nın yayımladığı verilere göre, rekabetin yoğun olarak hissedildiği 2024 yılının ikinci çeyreğinde dünya geneli yolcu kapasitesi pandemi öncesi rakamlarını ancak yakalarken; THY 2019 yılı yolcu kapasitesinin %38 üzerine çıkarak sektörün önde gelen hava yollarından biri olmaya devam etti.
Turkish Cargo Avrupa’nın en büyük hava kargo operasyon merkezi olan Smartist’te yürüttüğü faaliyetleri ile ikinci çeyrekte hız kazanan e-ticaret büyümesinden kayda değer bir pay aldı. Aynı zamanda, Süveyş Kanalındaki olumsuzluklardan etkilenmek istemeyen göndericilere de önemli bir alternatif sundu. Bu sayede, THY 2024 yılının ilk altı ayında taşıdığı kargo miktarını 2023 yılının aynı dönemine göre %32 artırdı ve IATA verilerine göre dünyanın en büyük 3. hava kargo taşıyıcısı oldu.
Nisan-Haziran 2024 döneminde Türk Hava Yolları’nın toplam gelirleri yıllık bazda %10 yükselerek 5,7 milyar USD’ye ulaştı. Toplam gelirin %81’ini oluşturan yolcu gelirleri Uzak Doğu bölgesinin güçlü katkısıyla 4,6 milyar USD’ye yükselirken, kargo gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %48 artış gösterdi ve 885 milyon USD olarak kaydedildi. Yolcu birim gelirlerindeki rekabet kaynaklı baskı ve küresel enflasyonun maliyetler üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle Esas Faaliyet Kârı %26 düşüşle 591 milyon USD seviyesinde gerçekleşti.
100. Yıl Stratejisi çerçevesinde 2033 yılında 800 uçağı aşan bir filoya sahip olmayı hedefleyen THY, uçak üretiminde yaşanan darboğaza rağmen yılın ilk yarısında filosunu %9 büyüterek uçak sayısını 458’e çıkarttı.
İştirakleri ile birlikte bugün yaklaşık 92 bin kişiye istihdam sağlayan Türk Hava Yolları, eşsiz uçuş ağı, modern filosu, üstün hizmet anlayışı ve başarılı performansıyla sektörüne yön veren bir marka olarak hava taşımacılığının devleri arasında bayrağımızı gururla dalgalandırmakta. Önümüzdeki yıllarda da ülkemizin kalkınma hedefleri ve 2033 stratejisi doğrultusunda havacılık sektörünün sürdürülebilir büyümesine olan katkısı artarak devam edecek.