Yunan hükümetinin elini güçlendirmek ve caydırıcılığını arttırmak için ciddi miktarda para harcamaya hazır olduğu anlatılıyor. Salı günü Reuters'a konuşan Yunan hükümet yetkilisi, savunma potansiyelini yükseltmek için öncelikli olarak Fransa ile görüşüldüğünü doğruladı ancak henüz bir karara varılmadığını belirtti.
Yunan medyası konuya ilişkin olarak pazartesi günü yapılan haberlerde, Atina'nın Fransız yapımı 18 adet Dassault Rafale savaş jeti alabileceğini yazmıştı. Fransız kaynaklar da detaya girmeden konunun görüşüldüğünü doğruladı.
Ankara'nın sismik arama ve sondaj kabiliyetli gemileri ile yeni Navtex ilan etmesinin ardından artan tansiyon sonrası Atina ve Kahire karasuları sınırları konusunda anlaşma yapmış, Almanya ve Fransa da arabuluculuk girişimleri sonuçsuz kalınca Yunanistan'a destek verileceğini açıklamıştı. Son olarak pazartesi günü Türkiye, Oruç Reis adlı sondaj gemisinin görev süresini bir kez daha uzattı ve tarih 12 Eylül'e kadar çekildi.
Çavuşoğlu: Kaybeden Yunanistan olur
Yunanistan'ın silahlanma çabalarına ilişkin olarak ise Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "(Meis Adası'nda anlaşmalardaki) Limiti aşan silahlandırmalar olursa kaybeden Yunanistan olur." şeklinde bir açıklama yaptı. Çavuşoğlu bununla birlikte "Doğu Akdeniz'de herkesle masaya oturup, hakça paylaşım için müzakereden yanayız." ifadesini de kullandı. (euronews)