MENÜ
İstanbul 12°
Haber Air
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
pegasus
27 SENATÖRDEN BIDEN’A F-16 BASKISI
Savunma
3 Şubat 2023 Cuma 09:44

27 SENATÖRDEN BIDEN’A F-16 BASKISI

ABD'de 27 senatör Başkan Joe Biden'a mektup gönderdi: Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini onaylayana kadar Türkiye'ye F-16 satılmamalı

ABD'de aralarında hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler bulunan 27 senatör, ABD Başkanı Joe Biden'a Türkiye, Finlandiya ile İsveç'in NATO üyeliklerini onaylayana kadar Ankara'ya F-16 savaş uçakları satılmaması gerektiğine inandıklarını belirten bir mektup gönderdi.

27 senatör, "Kongre, katılım protokolleri tamamıyla onaylanana kadar Türkiye'ye gelecekte destek vermeyi gündemine alamaz. Buna F-16 satışı da dahildir" ifadelerini kullandı.

"Protokollerin onaylanmaması ve buna dair bir takvim sunulmaması, Rusya Ukrayna'yı sebepsiz bir şekilde işgal etmeye devam ederken ittifakımızın birliğini tehdit etmektedir" denilen mektupta, "Türkiye ile verimli ve iki tarafın da fayda sağladığı bir güvenlik ilişkisi ABD'nin çıkarınadır. Türk hükümetinin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokollerini onaylamasını bekliyoruz" çağrısı yapıldı

27 senatör, Biden'a gönderdikleri mektupta Türkiye'yi "değerli bir NATO müttefiki" diye nitelendirirken, iki kuzey ülkesinin NATO'ya alınmasının ittifakın iyiliğine olacağını vurguladı.

Senatörler, "ABD-Türkiye ilişkilerini NATO genişlemesinin üst üste geciktirilmesi gölgeledi" ifadelerini kullandı ve "Bu durum, Vladimir Putin'in tehdit ettiği ittifak, Avrupa ve dünya düzeni için bir risk oluşturuyor" değerlendirmesine bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'te Türk Büyükelçiliği'nin önünde Kur'an- Kerim yakılmasına izin verilmesinin ardından, "Stockholm'ün artık kendilerinden destek beklememesi gerektiğini" söylemiş ve üçlü görüşmeler geçici olarak durdurulmuştu.

Türkiye ve Macaristan dışında tüm NATO üyeleri, Finlandiya ve İsveç'in üyelik protokollerini ulusal meclislerinden geçirdi. Macaristan, protokollerin bu ay ele alınacağını duyurmuştu.

Biden yönetimi, Türkiye'ye F-16 satışını destekliyor. Ancak Wall Street Journal'da yer alan haberde kaynaklar, Biden yönetiminin F-16 satışını Finlandiya ve İsveç'im NATO'ya katılmasına izin verilmesi için bir "havuç" olarak kullanabileceğini söylemişti.

ABD Senatosu'nda toplam 100 senatör bulunuyor.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Haber Air