MENÜ
İstanbul 24°
Haber Air
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
pegasus
SAMSUNLU O GECE YAŞANANLARI ANLATTI
Havacılık Haberleri
27 Ocak 2022 Perşembe 10:58

SAMSUNLU O GECE YAŞANANLARI ANLATTI

İGA CEO’su Kadri Samsunlu Habertürk TV’de yayınlanan Ebru Baki’nin ‘Para Gündem’ programına konuk olarak pazartesi ve onu takip eden süreçte İstanbul Havalimanı’nda yapılan karla mücadele çalışmalarını ve yaşanan tüm olayları anlatarak eleştirilere cevap verdi

Kadri Samsunlu’nun anlattıkları ve değerlendirmeleri şöyle:

YAĞAN KAR NORMAL DEĞİL

“Pazartesi yağan kar normal bir kar değildi. Bir kar fırtınasıyla 7 saat geçirdik İstanbul’un batı tarafında. Kar yağışı bir hava koşulu olarak her zaman karşılaştığımız bir konu, ilk kez karla karşılaşmıyoruz. Bu bizim operasyonda dördüncü kışımız. Bugüne kadar bu havalimanı birçok kez karla mücadele etti ve hepsinden de sorunsuz bir şekilde çıktı. Bu yağan karı biraz anlamak lazım. Buradaki operasyonun belli bir süre için neden durduğunu anlayabilmek lazım. Biz bu karın geldiğini bir hafta öncesinden, bir oluşumun olduğunu meteoroloji ile beraber takip ediyorduk. Bu karın inişi önce Boğazın üzerindeydi, sonra Anadolu yakasına kaydı, en sonunda İstanbul Havalimanı üzerinden İstanbul’un batısına kar yağışı ve kar fırtınası şeklinde geldi. Bu kar fırtınasında bizim beklediğimiz 12 saatin içinde bir 15-20 santimlik bir kar oluşmasıydı. Olan ne oldu ? Saat 1.00’de başlayan kar fırtınasında ilk iki saatte 20 santim, 7 saatte 40 santim kar yağdı. Bu normal bir kar yağışı değil. Böyle bir kar yağışını İstanbul geçmişte yaşadı. 2017 yılı ocak ayında da aynı kar yağışı oldu. Bu büyüklükte değildi ama o zaman da havalimanı sıkıntı yaşadı kapandı. Bu tür kar fırtınalarına çok aşikar olan Kuzey Amerika’daki New York’ta, Washington’da, Philadelphia’da da kar fırtınaları geldiğinde havalimanlarının günlerce kapandığını biliyoruz. 2021 yılında 50 yıl sonra Madrid’e iki gün bir kar fırtınası geldi, şehir felç oldu ve bunun sonucunda havalimanı kapandı. Bugün bizim buradan kalkıp giden kar fırtınası Atina’yı vurdu, Yunanistan’ı vurdu, oralarda da havalimanları kapandı.

100 BİNDEN FAZLA KAMYON HAREKETİ GEREKİYOR

Bu işin özünde doğaya karşı iş yaptığınız için kar yağdığı zaman mücadele var. Bu mücadeleye havalimanları her zaman hazırlıklı, biz de hazırlıklıyız. 300’den fazla personelimiz, 130 aracımız hava tarafında kar mücadelesi veriyor. 2 saatte 20 santim, 7 saat aralıksız yağan bir karın sonunda 40 santimle mücadele etmek açısından uygun değil. Çünkü bu olağanüstü bir kar yağışı ve bu kar yağışının ilginçliği, sadece İstanbul’un batı tarafını vurdu. Çok şanslıyız ki sadece buradan geçerek güneye doğru indi. Bunun sonucunda da bizim havalimanımızda ciddi bir kar birikmesi oldu. Yağan karı anlamak açısından bir büyüklük söyleyeyim; Yağan karı bizim operasyon yaptığımız pist, apron ve taksi yollarından kaldırmamız için 100 bin den fazla kamyon hareketi gerekiyor. 5 milyon metre küplük bir kar birikmesi var şu an havalimanının hava tarafında. ve bu 7 saatte birikti.

HİÇBİR HAVALİMANININ MÜCADELE ETME ŞANSI YOK

Bu boyutta bir karın yağdığı dünyada mümkün değil. Çünkü kar size fırsat vermiyor. Bu bir, iki görüş mesafesi konusu var. Fırtınanın içinde siz burnunuzun ucunu göremeyecek şekilde saatlerce geçiriyorsanız o zaman sizin buraya müdahale etme şansınız kalmıyor. Hava açılsaydı bize bir saat, bir buçuk saat boşluk verseydi, biz o zaman karı belli bir ölçüde araçların ve uçakların hareketli alanların zaten müdahalenin sonucunu görürdük. Ama 7 saat aralıksız 40 santim karla hiçbir havalimanın mücadele etme şansı yok.

ATATÜRK HAVALİMANI’NA NASIL UÇAK İNDİ?

Bu kar fırtınası bizi pas geçip Atatürk Havalimanının üzerinden geçseydi veya Sabiha Gökçen Havalimanının üzerinden geçseydi veya İzmir Havalimanının üzerinden geçseydi onlarda da olacak aynıydı. 1987 yılında İstanbul’da yaşanan kar fırtınasının sonuçları ben kendim yaşadım o zaman üniversitedeydim, 30 gün İstanbul kar altında kaldı. Bu İstanbul’a İstanbul Havalimanı üzerinden girdi. ve uzun süre bizim üzerimizden ayrılmadı kar fırtınası. 7 saat aralıksız buraya kar yağdı ve bunun sonunda 40 santimlik kar birikti. Nereden girdiyse orayı felç etti. İstanbul’un batısında ve özellikle bu bölgede kar yağışıyla kalan yerlerdeki kar yağışını karşılaştırmak arasında inanılmaz farklar var. “

Samsunlu'nun açıklamarının devamı gelecek...

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Bayx
 27 Ocak 2022 Perşembe 12:53
İGA CEO'su Kadri Samsunlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) kendilerine ulaşmadıklarını söyledi.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Haber Air