ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan’ı ziyaret edeceğine yönelik haberlerin çıkması, Çin’i teyakkuza geçirmişti. Pelosi'yi taşıyan uçak TSİ 17.44'de Tayvan'a indi. Pelosi'nin uçağı inmeden önce havalimanının ışıkları söndürüldü, güvenlik en üst düzeye çıkarıldı.
Dünya diken üzerinde ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin Tayvan'a gidip gitmeyeceğini merakla bekliyordu. TSİ 17.44 itibari ile bu soru yanıt buldu. Pelosi'yi taşıyan uçak Tayvan'ın başkenti Taipei’ye indi. Pelosi'nin uçağı inmeden önce havalimanının ışıkları söndürüldü, güvenlik en üst düzeye çıkarıldı.
Tayvan’ı ayrı bir ülke olarak tanımayan Çin, böylesi bir ziyaretin 'ciddi sonuçları olacağı' uyarısında bulunmuş, Tayvan Boğazı’nda bir dizi askeri tatbikat ilan etmişti.
PELOSİ'DEN İLK AÇIKLAMA
Tayvan'a inen Pelosi ilk açıklamasını Twitter üzerinden yaptı. Pelosi mesajında, “Delegasyonumuzun Tayvan ziyareti, Amerika'nın Tayvan'ın demokrasisini destekleme konusundaki sarsılmaz taahhüdünü onurlandırmaktadır. Tayvan ile yaptığımız görüşmeler, ortağımıza desteğimizi yeniden teyit ediyor ve ortak çıkarlarımızı destekliyor.” dedi.
Pelosi aynı mesajında “Dünya, otokrasi ve demokrasi arasında bir seçimle karşı karşıya kalırken, Amerika'nın 23 milyon Tayvanlı ile dayanışması bugün her zamankinden daha önemli” ifadelerine yer verdi.
SAVAŞ JETLERİ HAVALANDI!
Tayvan olası Çin işgaline karşı hazırlıklarını sürdürürken Çin'den yine gözdağı gibi bir hamle geldi. Pekin yönetimi savaş jetlerine ‘havalanın’ emri verdi.
Son dakika gelişmesine göre, Çin savaş uçakları Tayvan Boğazı'nı geçti. Çin'in Tayvan Boğazı'nı tüm sivil uçuşlara kapadığı da gelen haberler arasında. Çin ordusunun bölgedeki birliklerini yüksek alarm durumuna geçirdiği de gelen bilgiler arasında.
ÇİN'DEN SERT UYARI
Çin'den geçtiğimiz saatlerde çok sert bir açıklama gelmişti. Pekin, olası ziyaretin gerçekleşmesi halinde ABD'nin 'bedelini ödeyeceğini' duyurdu.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying yaptığı açıklamada, ziyaretin gerçekleşmesi durumunda Pekin'in tepkisini şu sözler ile ifade etti;
'ABD tarafı, Çin'in egemen güvenlik çıkarlarını baltalamanın sorumluluğunu üstlenecek ve bedelini ödeyecek.'
KREMLİN ABD'Yİ SUÇLADI
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin, olası Tayvan ziyareti kışkırtıcı niteliktedir" dedi.
ABD SAVAŞ GEMİLERİ BÖLGEDE
Çin'den gelen yoğun uyarıların ortasında, uçak gemisi USS Ronald Reagan da dahil olmak üzere dört ABD savaş gemisi, Tayvan'ın doğusundaki sularda konuşlandırıldı. Bir ABD Donanma yetkilisi, USS Ronald Reagan gemisinin Güney Çin Denizi'nden geçtiğini ve şu anda Filipinler Denizi'nde, Tayvan'ın doğusunda bulunduğunu doğruladı.
Al Jazeera bu gelişmeyi '4 ABD savaş gemisi Tayvan'ın doğusundaki sularda pozisyon aldı' şeklinde duyurdu.
Tayvan ve Çin, 1949 yılındaki iç savaş sırasında ayrıldı. Ancak Çin ada üzerindeki hak iddiasını hala sürdürüyor.
Pelosi, uzun yıllardır demokrasi ve insan hakları konularında Çin’e yönelttiği sert eleştirilerle biliniyor. Pelosi, 1989 yılında meydana gelen Tiananmen olaylarından 2 yıl sonra Pekin’e yaptığı ziyarette Tiananmen Meydanı’na giderek, 'Çin’de demokrasi için ölenlerin anısına' yazılı siyah bir pankart açmıştı. Çinli güvenlik güçlerinin müdahalesiyle pankart kapatılmış, Pelosi ve beraberindekiler meydandan uzaklaştırılmıştı.
Çin, Tayvan’ı kendi topraklarının parçası olarak değerlendiriyor ve Çin yönetimi ‘barışçıl yeniden birleşme’ adı altında Tayvan’ın idaresini eline almayı isterken, bu uğurda güç kullanmaktan çekinmeyeceğini belirtiyor.
Ayrıca diğer ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurması Çin tarafından 'egemenlik ihlali' olarak değerlendiriyor.