MENÜ
İstanbul 13°
Haber Air
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
pegasus
İGA İSTANBUL HAVALİMANI’NDA YENİ HEDEFLER
Süleyman Şen
YAZARLAR
5 Şubat 2024 Pazartesi

İGA İSTANBUL HAVALİMANI’NDA YENİ HEDEFLER

 

İGA İstanbul Havalimanı, 2023’te neler başarıldığını ve 2024 hedeflerini geçtiğimiz hafta gidiş terminalinde moderatörlüğünü gazeteci Melda Yücel Kocaalp’in yaptığı basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaştı.

2024’Ü YATIRIM YILI OLARAK BELİRLEDİ

CEO Vekili Selahattin Bilgen, 2023 yılını 76 milyon yolcu ile kapattıklarını, 2024 yılında 85 milyon yolcuyu aşmayı planladıklarını söyledi. Bu, yüzde 13 büyüme anlamına geliyor. Bilgen, ayrıca 2023’te 160 milyon Euro’luk yatırım yaptıklarını, 2024’te 656,5 milyon Euro yatırım hedeflerinin bulunduğunu açıkladı. Bilgen’in şu cümleleri İGA’nın geleceğe bakışını özetliyordu:

“İLERİYE DÖNÜK UMUDUMUZU KORUYORUZ

2024 yılı önümüze zor hedefler koyduğumuz ama başaracağımıza inandığımız bir yıl. Havacılığın ve ekonominin zor günler geçirmeye başladığı bir dönemde, aslında bu oranlar ciddi anlamda agresif hedefler. Fakat biz ileriye dönük umudumuzu koruyoruz. Bunları başaracağımıza inanıyoruz.”

11 YENİ HAVAYOLU YOLDA

İGA İstanbul Havalimanı açıldığı 2019 yılında 61 havayolu şirketini ağırlarken, Cumhuriyetin 100. yılında bu sayı 101’e yükseldi. Neredeyse dünyanın her ülkesinden 101 havayolu İstanbul Havalimanı’na uçuyor. Bu rakamlar İstanbul Havalimanı’nı dünyadaki en çok havayoluna ev sahipliği yapan üçüncü havalimanı konumuna getirdi.

HEDEF DÜNYANIN ZİRVESİNE ÇIKMAK

Bilgen, 2024’te 11 havayolunun daha İstanbul Havalimanı’na uçmaya başlaması için görüşmelerin devam ettiğini anlattı. 2024’ün ilk 6 ayında 5, ikinci 6 ayında 6 havayolunun operasyona başlaması bekleniyor. 11 yeni havayolunun gelmesiyle havalimanına uçuş yapan havayolu sayısı 112’ye yükselmiş olacak. Selahattin Bilgen, “101 havayolunun bizi tercih etmesi, 112’ye çıkma potansiyeli aslında bu yatırımın ne kadar doğru bir yatırım olduğunu, burayı işletirken aslında havayollarına ne kadar iyi hizmet verdiğimizin göstergesi. Bu çok ciddi bir konektivite de sağlıyor. Bugün itibarıyla İstanbul Havalimanı 315 destinasyona bağlantısı olan bir havalimanı. Bu anlamda şu anda dünyada 1 numarayız. Dünyada en çok havayoluna ev sahipliği yapan Bangkok Havalimanı. Gözümüzü Bangkok’un üzerine dikmiş durumdayız.” diyerek iddialı hedeflerini dile getirdi.

GENEL HAVACILIK TERMİNALİ VE YENİ OTEL

İGA’nın 2024’te bütçelediği yatırım tutarı olan 656 milyon Euro’nun içerisinde, üst segmentlere hitap edecek dünyada özel jeti olan kitleyi İstanbul’a daha fazla çekecek, yeni servisler sunacak Genel Havacılık Terminali’nin tamamlanması da bulunuyor. Genel Havacılık Terminali’ne 2024’te 35 milyon Euro yatırım yapılarak yıl sonu hizmete açılması hedefleniyor. Yatırım programı içerisinde Airport City bölgesinde Hilton Otelleri ile varılan anlaşma kapsamında yeni bir otel inşa ediliyor. 2025’in ilk çeyreğinde tamamlanması planlanan otel için 2024 yılı boyunca 66 milyon Euro’nun üzerinde yatırım yapılacak.

PİST YATIRIMLARI İÇİN 330 MİLYON EURO

Bunların yanında İGA’nın en büyük yatırımlarından birisi de yeni pist yatırımları. Uçuş ve yolcu sayılarındaki artış göz önüne alındığında yeni yatırımlara zamanında başlanıp ihtiyaç olduğunda devreye alınması gerekiyor. İGA, bu hususu göz önüne alarak ikinci etap yatırımlarına 2023 itibarıyla başlamış, 2024’te çalışmaların hızlanarak devam etmesi planlanıyor. Şu anda mevcuttaki kuzey-güney 3. pistinin doğusuna yedek piste ve doğu-batı eksenindeki 4. ana pistin yapımına başlanmış. Bu iki yatırım için toplamda 330 milyon Euro’yu aşan bir bütçe ayrılmış.

Bunların yanı sıra Eskişehir’de kurulacak Güneş Enerji Santrali ile havalimanında tüketilen 400 milyon kilovat saatlik enerjinin tamamı bu Güneş santralinden yenilebilir kaynaklardan sağlanmış olacak.

HONG KONG’UN 3 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE KARGO ALANI

Yolcu taşımacılığının yanı sıra kargo kapasitesi olarak da hızla büyüdüklerini anlatan Bilgen, havalimanında aktif olarak görev yapan 14 tarifeli kargo hava yolu şirketi bulunduğunu, an itibarıyla 5,5 milyon tonluk kapasiteye çıkabilecek bir alt yapıya sahip olduklarını açıkladı. Bilgen, “Toplam kargo alanımız 1,4 milyon metrekare gibi etkileyici bir seviyede. Toplam kargo alanı bakımından Hong Kong’un neredeyse üç katıyız. Kiralanabilir alan kapasitemiz 340 bin metrekareye ulaştı” diye konuştu.

BEĞENİ ORANI YÜZDE 89

Henüz beş yaşında, genç bir organizasyon olarak, uçuş sayısında son 4 yıl üst üste “Avrupa’nın En Yoğun Havalimanı” seçildiklerini hatırlatan Bilgen, havalimanına gelen yolcuların memnuniyetinin her geçen gün arttığını belirtti. Bilgen, GfK Araştırma Şirketi tarafından üç yıldır yapılan çalışmada, halk genelinde İstanbul Havalimanı’nın beğenilme oranının sürekli artarak 2023 yılında yüzde 89’a ulaştığını açıkladı. Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metrosunun açılmasıyla bu oranı daha da yukarılara taşıyacaklarına inandığını ifade eden Selahattin Bilgen, İstanbul halkının öncelikli olarak tercih ettiği havalimanı olmaktan duydukları memnuniyetin altını çizdi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Haber Air