MENÜ
İstanbul 10°
Haber Air
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
pegasus
HAVA-SEN’DEN ENFLASYON VE ZAM AÇIKLAMASI
Havacılık Haberleri
6 Temmuz 2022 Çarşamba 14:20

HAVA-SEN’DEN ENFLASYON VE ZAM AÇIKLAMASI

Havayolu Çalışanları Sendikası HAVA-SEN, yetkili sendika ve THY işverenini alt gelir gruplarına daha yüksek olmak kaydıyla tüm THY ve TGS çalışanlarının ücretlerine giderek üç haneli rakamlara doğru seyreden enflasyon dikkate alınarak iyileştirme yapmaya çağırdı

HAVA-SEN’in konuya ilişkin açıklaması şu şekilde:

“2022 Haziran ayı TÜFE verilerinin aylık %4,95 ve yıllık %78,6 olarak açıklanması, emekleri ile geçinenlerin içine girdiği girdabı daha da derinleştirmiştir.

2021 yılı Aralık ayının sonunda, hiçbir maddesi görüşülmeden, sadece ücret artışlarına indirgenerek ve çalışandan kaçırılarak imzalanan 27. Dönem Toplu İş Sözleşmesi ile THY işvereni, çalışanlara pandemi döneminde kestiği ücretleri telafi etmek üzere % 60 iade yapmış, ilaveten de 6 ayın TÜFE oranı kadar enflasyon farkı uygulanmasını yetkili sendikaya imzalatmıştır.

Ocak- Haziran 2022 döneminde kümülatif olarak gerçekleşen resmi TÜFE %42,35 olarak ilan edilmiş ve Ocak başında verilen ücret iadesi böylece buharlaşmıştır. Pandemi döneminde 1,5 yıl boyunca indirilmiş ücretlerle çalışan THY personelinin kaybı, çektiği sıkıntılar görmezden gelinmiş ve unutulmuştur, işverenin hanesine ise kar olarak yazılmıştır.

Yıllık resmi enflasyonun %78,6 ile son 24 yılın en yüksek seviyesine çıktığı, asgari ücretin dahi 6 ay sonra revize edilerek %30 artırılmak zorunda kalındığı bir süreçte, THY çalışanları ücretleri için resmi enflasyon kaybının üzerine sadece %5 ilave etmek ciddiyetten uzak bir yaklaşım olduğu kadar ekonomik gerçekler ve zorunluklarla bağdaşmayan bir anlayıştır. Verilecek olan zam değildir. Geçmiş 6 ayın gerçekleşen enflasyon farkının bir kısmıdır.

THY çalışanlarına reva görülen ve yetkili sendikanın da müjde olarak duyurduğu TÜFE farkı+ %5 oranı, pandemi döneminde yaşanan kayıpların telafisi bir yana bu süreçte gerçekleşen gerçek enflasyonun ancak yarısını karşılayabilmiştir. Pandemi döneminde işçinin emeğinden, covid tehdidi altında yaşamını tehlikeye atarak döktüğü alın terinden kesinti yaparak salgında dahi kar etmeyi beceren THY yönetimi karşısında, çalışanların hakkına hukukuna sahip çıkamayan, patronuna aşık yetkili sendikanın, ücretlerin iyileştirilmesi konusunda işverenin kapısına dayanmak yerine “Müzakereye açığız” açıklaması ile işverenin insafına, vicdanına seslenerek davet beklemesi tam bir acizlik ve utanç vesikasıdır.

Türk sendikacılık tarihi Hava İş ile “işverenin çalışanların hakkını vereceğine inanıyoruz.” diyen utanç verici ve teslimiyetçi bir sendikal anlayışla bu dönemde tanışmıştır. Yetkili sendika kesilen Pazar mesaileri konusunda işverenle danışıklı döğüş içinde, haklı bir davayı 3 senedir sonuçlandırmama konusunda ipe un sermeye devam etmektedir.

Pandemi döneminde SHGM’nin getirdiği mesai muafiyetlerinin sonuna kadar kullanılmasına göz yuman emir kulu yetkili sendika, uçuş ekiplerinin sağlığının yanı sıra uçuş emniyetinin riske edilmesinin de baş sorumlusudur.

Bu tespitler ışığında yetkili sendika ve THY işverenini:

1- Özellikle alt gelir gruplarına daha yüksek olmak kaydıyla tüm THY ve TGS çalışanlarının ücretlerine giderek üç haneli rakamlara doğru seyreden enflasyon dikkate alınarak iyileştirme yapmaya,

2- THY işvereninin her dediğini kabul ederek kendisine verilen kolaylaştırıcılık rolünü yaklaşık 10 senedir başarı ile yerine getiren Hava İş’in, 3.5 sene önce açılan ve tarafların savsaklaması nedeniyle bir arpa boyu yol alınamayan Pazar mesaileri konusunda süratle masaya oturarak söz konusu hak edişin tekrar uygulanmasına ve geriye dönük farkların ödenmesine ilişkin ek protokol imzalamaya,

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünü,

3- Resmi olarak bittiği açıklanan pandemiye ilişkin getirilen mesai muafiyetlerini kaldırmaya ve uçuş ekiplerinin limitlerini zorlayan kuralsızlığa son vermeye, davet ediyoruz.

HAVA-SEN senin sendikan. Çözüm ve iş barışı HAVA-SEN’le gelecektir.

HAVA-SEN Yönetimi”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Haber Air