MENÜ
İstanbul 17°
Haber Air
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
pegasus
PAKİSTAN ATAK ANLAŞMASINDAN ÇEKİLDİ
Savunma
6 Ocak 2022 Perşembe 18:01

PAKİSTAN ATAK ANLAŞMASINDAN ÇEKİLDİ

Pakistan, Türkiye ile 2018’de imzaladığı ATAK helikopteri anlaşmasını iptal etti

ATAK helikopteri ile ilgili Pakistan’dan kötü haber geldi. Pakistan, Türkiye'yle 2018'de imzalanan ve 30 adet T129 ATAK helikopterinin satışını öngören 1.5 milyar dolarlık anlaşmadan çekildiğini açıkladı.

ABD ENGELİNE TAKILDI

Türkiye'nin tek seferde en büyük savunma sanayisi ihracatı olması öngörülen anlaşma, ABD ile yaşanan S-400 gerilimi engeline takıldı. İptal kararının ABD’nin Türkiye’ye S-400 yaptırımları sonucu yaşanan gecikme üzerine alındığı belirtildi. Pakistan, 2018 yılında 1,5 milyar ABD Doları değerinde 30 adet T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri sipariş etmişti. Pakistan Başbakanı Türkiye ziyaretinde İstanbul Atatürk Havalimanı'nda ATAK helikopteri ile uçuş gerçekleştirmiş, helikoptere hayran kalmıştı. Helikopter satışı, ABD’nin helikoptere güç veren LHTEC-T800 motorlarıyla ilgili ihracat izni vermemesi üzerine gerçekleştirilememişti.

Anlaşmadan vazgeçildiğini Pakistan Ordusu sözcüsü Tümgeneral Babar İftihar açıkladı.

"DÜNYANIN EN İYİSİ"

2017 yılında D-8 Zirvesi için İstanbul'da bulunan Pakistan Başbakanı Şahid Hakan Abbasi, TUSAŞ tarafından üretilen T129 ATAK helikopterini inceleyip test uçuşu yapmıştı.

Test uçuşunun ardından gazetecilere açıklama yapan Abbasi, “Çok etkileyici bir helikopter. Bence bu helikopter, bir pilot olarak söyleyebilirim ki dünyadaki en iyi, en etkin taarruz helikopteri. Pakistan Silahlı Kuvvetleri tam 4 yıldır bu helikopteri her türlü koşulda en ince ayrıntısına kadar denedi ve birinci sırada seçerek helikopteri teknik yönden beğendi ve başarılı buldu. İnşallah bu helikopteri alıp en kısa sürede Pakistan Silahlı Kuvvetleri envanterine yerleştireceğiz" demişti.

ÇİN'E YARADI

İftihar, düzenlenen basın toplantısında gelen bir soru üzerine "Türkiye'yle anlaşmayı geçtik" diyerek anlaşmadan çekildiklerini teyit etti. İftihar, Çin'den silahlı helikopter almak için müzakerelere başladıklarını açıkladı. Pakistan Ordu sözcüsü, "Umuyoruz ki onlardan (Çin'den) silahlı helikopter alacağız" dedi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Haber Air